Competitive Exams: Geography MCQs (Practice-Test 115 of 118)

  1. Match List I (Towns) with List II (Industrial/business Activity) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Towns) List-II (Industrial/Business Activity)
    1. Louisiana

    2. Detroit

    3. Houston

    4. Minneapolis

    1. Automobile Industry

    2. Flour milling

    3. Refining and chemical industry

    4. Oil and gas

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  2. Match List I (Characteristic Features) with List II (Countries) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Characteristic Features) List-II (Countries)
    1. Largest in population size

    2. Highest population density

    3. Largest in area

    4. Highest urban

    1. Belgium

    2. France

    3. Germany

    4. Greece

    5. Netherlands

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 5
      • 3
      • 5
      • 2
      • 1
      • 2
      • 5
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 5

    Answer: b

  3. Match List I (Towns) with List II (Features) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Towns) List-II (Features)
    1. Genoa

    2. Florence

    3. Sicily

    4. Naples

    1. museum town of Italy

    2. Leading producer of sulphur

    3. Citrus fruit production

    4. Leading port of Italy

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: c

  4. Match List I (Russian Region) with List II (Industrial Activity) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Russian Region) List-II (Industrial Activity)
    1. Central Industrial

    2. Groznyy

    3. Volga

    4. Urals

    1. Agro-based

    2. Cotton textiles

    3. Machinery

    4. Metallurgy

    5. Petroleum refining

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 5
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 4
      • 5
      • 3

    Answer: b

  5. Lake Baikal is the only fresh water inland sea discharging its outflow into

    1. Amur river

    2. Lena river

    3. Ob river

    4. Yenisei river

    Answer: d

  6. Consider the following countries of South and South-east Asia:

    1. Bangladesh

    2. Indonesia

    3. Philippines

    4. Vietnam

    The correct sequence in the decreasing order of their population size is

    1. 2 − 1 − 4 − 3

    2. 2 − 4 − 1 − 3

    3. 1 − 2 − 3 − 4

    4. 4 − 2 − 3 − 1

    Answer: a

  7. The lowest rate of population growth among the following Indian States during 1991 − 2001 was registered in

    1. Madhya Pradesh

    2. Sikkim

    3. Arunachal Pradesh

    4. Kerala

    Answer: d

  8. Which of the following coasts generally remains dry during the months of July and August?

    1. Coromandel Coast

    2. Konkan Coast

    3. Malabar Coast

    4. Northern Circars

    Answer: a

  9. Which of the following correctly states the location of Cold desert of India?

    1. To the north-east of Karakoram Range

    2. To the west of pir Panjal Range

    3. To the south of Siwalik Range

    4. To the west of Aravali Range

    Answer: b

  10. Match List I (Name) with List II (Location) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Name) List-II (Location)
    1. Bhabar

    2. Siachen Glacier

    3. Bundelkhand

    4. Rohtang Pass

    1. Karakoram Range

    2. Himachal Pradesh

    3. Along the foothills Plateau of the Siwaliks

    4. Between Ganga Plain and Vindhyan scarp

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: b

  11. The Western Syntaxial bend of the Himalayas is near

    1. Zaskar Range

    2. Pir Panjal Range

    3. Nanga Parbat

    4. Siwalik Hills

    Answer: a

  12. The Kathiawar Peninsula is an example of

    1. Emerged shorelines

    2. Submerged shorelines

    3. Ria shorelines

    4. Dalmatian shorelines

    Answer: a

  13. The Meghalaya Plateau is largely formed of

    1. Cretaceous lava

    2. Gondwana rocks

    3. Dharwarian Quartzites

    4. Tertiary sedimentary rocks

    Answer: b

  14. Which of the following three rivers of Peninsular India have the Amarkantak region as their source?

    1. Chambal, Betwa, Luni

    2. Godavari, Krishna, Cauvery

    3. Son, Mahanadi, Narmada

    4. Narmada, Krishna, Wainganga

    Answer: c

  15. Which of the following types of soils produced by granite and gneiss of weathering?

    1. Red

    2. Black

    3. Yellow

    4. Laterite

    Answer: d