Competitive Exams: Geography MCQs (Practice-Test 117 of 118)

  1. Match List I (Greek Cities) with List II (Label shown in the Map) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Greek Cities) List-II (Label shown in the Map)
    1. Carthage

    2. Sardis

    3. Susa

    4. Syrene

    1. N/A

    2. N/A

    3. N/A

    4. N/A

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: b

  2. Select the correct sequence in the chronological order of the following Greeks who have contributed vastly to the evolution of geographical thought during the ancient period:

    1. Aristotle-Eratosthenes-Anaximander-Ptolemy

    2. Eratosthenes-Anaximander-Ptolemy-Aristotle

    3. Anaximander-Aristotle-Eratosthenes-Ptolemy

    4. Ptolemy-Anaximander-Aristotle-Eratosthenes

    Answer: b

  3. From the amongst the following Arab scholars, who is best known for his extensive travels and written accounts of geographical importance?

    1. Ibn-Haukal

    2. Al-Masudi

    3. Al-Biruni

    4. Ibn-Batuta

    Answer: d

  4. The principal contribution of Varenius was to synthe-size the approaches of geographical studies as

    1. Special Geography

    2. Physical Geography

    3. General Geography

    4. Human Geography

    Select the correct answer using the codes given below:

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 1 and 4

    3. 3 and 4

    4. 1 and 3

    Answer: b

  5. Match List I (Ancient Period Contributors) with List II (Main Thrust of Geographical Studies) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Ancient Period Contributors) List-II (Main Thrust of Geographical Studies)
    1. Herodotus

    2. ptolemy

    3. Al-Biruni

    4. Hippanchut

    1. The art of map making

    2. History must be treated geographically and all geography must be treated historically

    3. Mathematical, physical and regional geography

    4. Suggested use of a grid of latitude and longitude as a basis for locating places on Earth

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

  6. The idea for digging a canal across Panama Isthmus was put forward by

    1. Ptolemy

    2. Strabo

    3. Ratzel

    4. Humboldt

    Answer: d

  7. Environment presents a range of opportunities and man is free to choose between them. This basic premise in geography is known as

    1. Determinism

    2. Neo-determinism

    3. Possibilism

    4. Probabilism

    Answer: c

  8. Consider the following statements:

    1. Ratzel dominated German Geography in the second half of the 19th Century.

    2. Ratzel coined the term Anthropology.

    3. Ratzel was highly influenced by Darwin's theory of evolution of species.

    Which of these are correctly associated with Ratzel?

    1. 1, 2 and 3

    2. 1 and 2

    3. 2 and 3

    4. 1 and 3

    Answer: d

  9. Match List I (Projections) with List II (Graticule) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Projections) List-II (Graticule)
    1. Sinusoidal projection

    2. Mollweide's projection

    3. Zenithal equal area projection

    4. Bonne's projection

    1. N/A

    2. N/A

    3. N/A

    4. N/A

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: d

  10. Match List I (Curves) with List II (Diagrams) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Curves) List-II (Diagrams)
    1. Clinographic curve

    2. Altimetric frequency histogram

    3. Hypsometric curve

    4. Columnar diagram of slopes

    1. N/A

    2. N/A

    3. N/A

    4. N/A

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  11. Which one of the following statements is not correct?

    1. LANDSAT is a geo-stationary satellite

    2. IRS is a sun-synchronous satellite

    3. INSAT is a geo-stationary satellite

    4. SPOT is a sun-synchronous satellite

    Answer: c

  12. Match List I (Maps) with List II (Scales) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Maps) List-II (Scales)
    1. Cadastral Map

    2. Topographical Map

    3. Wall Map

    4. Atlas Map

    1. Scale 1 cm: 50 km

    2. Scale 1 cm: 52 km

    3. Scale 1 cm: 100 km

    4. Scale 1 cm: 25 m

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: c

  13. Which of the following depict relief?

    1. Contour lines

    2. Isochrones

    3. Hachures

    4. Isobars

    Select the correct answer using the codes given below:

    Codes:

    1. 1 and 4

    2. 1 and 2

    3. 1 and 3

    4. 2 and 4

    Answer: c

  14. Each 1: Million series (India and adjacent countries) topographical sheet contains sixteen 1: 250, 000 sheets and each 1: 250, 000 sheet contains sixteen 1: 50, 000 sheets. How many 1: 25, 000 sheets are contained in each 1: 50, 000 sheet?

    1. 2

    2. 4

    3. 8

    4. 16

    Answer: a

  15. The radical thinking in geography is focussed on

    1. Attempt to engage the discipline in socially relevant issues

    2. Only surface manifestations of societal irregularities

    3. The premise that progress is independent of the material conditions

    4. The mental images that the decision-makers have of the environment

    Answer: c