Competitive Exams: Geography MCQs (Practice-Test 12 of 118)

  1. At which one of the following places is the software technology park situated?

    1. Delhi

    2. Noida

    3. Gurgaon

    4. Panipat

    Answer: b

  2. How many software technology parks are located in India at present?

    1. 12

    2. 15

    3. 16

    4. 18

    Answer: d

  3. The only Software Technology Park located in which one of the following north-eastern states.

    1. Himachal Pradesh

    2. Manipur

    3. Mizoram

    4. Assam

    Answer: d

  4. The Software Technology Park in Rajasthan is located at:

    1. Jodhpur

    2. Jaipur

    3. Udaipur

    4. Bikaner

    Answer: b

  5. Which city is known is electronic capital of India?

    1. Hyderabad

    2. Kolkata

    3. Mumbai

    4. Bangalore

    Answer: d

  6. Given below are some factors influencing the location of certain industries:

    1. Skilled labour

    2. Low transporation cost

    3. Clean and dustfree environment

    4. Availability of raw material

    5. Government policy

    Which among these have more strongly influenced location of IT industry in India?

    1. 1, 2, 3

    2. 2, 3, 4

    3. 3, 4, 5

    4. 1, 3, 5

    Answer: d

  7. Which of the following comes under the category of ‘footloose industry’

    1. Iron and Steel

    2. Cotton textile

    3. Information technology

    4. Petro-chemical

    Answer: c

  8. Software technology park in Kerala:

    1. Kochi

    2. Thiruvananthapuram

    3. Coimbatore

    4. Alleppy

    Answer: b

  9. Which one of the following is an assembly line industry?

    1. Automobile industry

    2. Railway coach manufacturing industry

    3. Railway engines and ship-building industry

    4. All the above

    Answer: a

  10. NTPC is the Abbreviation of

    1. National Textile Production Company

    2. National Technology Production Company

    3. National Thermal Power Corporation

    4. National Tuberculosis Prevention Corporation

    Answer: c