Competitive Exams: Geography MCQs (Practice-Test 13 of 118)

  1. Coir is a cottage industry. It is most important in the state of

    1. MP

    2. Rajasthan

    3. Kerala

    4. Maharashtra

    Answer: c

  2. Synthetic textile industry scores over other textiles because synthetics

    1. Are resistant to Shrinkage

    2. Are ideal for mass production

    3. Are not influenced by weather hazards

    4. All the above:

    Answer: d

  3. Tassar, Munga and Eri are varieties of

    1. Fine cotton

    2. Printed synthetics

    3. Silk

    4. None of the above:

    Answer: c

  4. Which of the following tree is used for manufacture of boats and boxes in India?

    1. Teak

    2. Sal

    3. Kikar

    4. Sundari

    Answer: d

  5. The leading state producing paper in:

    1. Bihar

    2. West Bengal

    3. Kerala

    4. Orissa

    Answer: b

  6. Which city is famous for automobiles in the world?

    1. Osaka

    2. Moscow

    3. Detroit

    4. New york

    Answer: c

  7. Which industry is the oldest industry of the world?

    1. Cotton textile

    2. Iron and Steel

    3. Chemical

    4. Jute

    Answer: a

  8. Muslin, Chintzes and Calico are related to

    1. Silk fibre

    2. Cotton fibre

    3. Synthetic fibre

    4. None

    Answer: b

  9. Pittsburgh is famous for industries of

    1. Cotton

    2. Silk

    3. Iron

    4. Chemical

    Answer: c

  10. The most famous muslin came from

    1. Sindh

    2. Dhaka

    3. Surat

    4. Mumbai

    Answer: b