Competitive Exams: Geography MCQs (Practice-Test 3 of 118)

  1. Which one of the following industries is a consumer industry?

    1. Iron and steel industry

    2. Petro-chemical industry

    3. Aluminum smelting industry

    4. Paper industry

    Answer: d

  2. Which one of the following industries is owned and operated by the producers or suppliers of raw materials, workers or both?

    1. Private sector

    2. Public sector

    3. Joint sector

    4. Co-operative sector

    Answer: d

  3. Which one of the following is associated with the Bajaj Auto Limited?

    1. Private sector

    2. Co-operative sector

    3. Public sector

    4. Joint sector

    Answer: a

  4. Which one of the following is an example of the joint sector industries?

    1. Bharat Heavy Electrical Limited (BHEL)

    2. Bajaj Auto Limited

    3. Oil India Limited (OIL)

    4. Tata Iron and Steel Company (TISCO)

    Answer: c

  5. Which one of the following is a public sector industry?

    1. Steel Authority of India Limited (SAIL)

    2. Bajaj Auto Limited

    3. Reliance Industries Ltd.

    4. Dabur India Ltd.

    Answer: a

  6. Which one of the following industries is a heavy industry?

    1. Electrical industry

    2. Iron and Steel Industry

    3. Toys making industry

    4. Readymade garment industry

    Answer: b

  7. Iron and steel are

    1. Agro base industry

    2. chemical industry

    3. Basic industry

    4. tertiary industry

    Answer: c

  8. Which one of the following agencies, markets steel for the public sector plants?

    1. HAL

    2. SAIL

    3. Tata Steel

    4. MNC

    Answer: b

  9. Suggest any four ways through which Indian industrial products can easily face global competition.

    1. Use of modern technology.

    2. Use of modern machinery.

    3. Reducing taxes.

    4. Reducing cost of production

    Which is incorrect?

    1. 1 and 2

    2. 3 and 4

    3. all of these

    4. none of these

    Answer: c

  10. The first textile mill was established in:

    1. Kolkata

    2. Chennai

    3. Mumbai

    4. Coimbatore

    Answer: c