Competitive Exams: Geography MCQs (Practice-Test 9 of 118)

  1. Which one of the following industries uses bauxite as a raw material?

    1. Aluminium

    2. Cement

    3. Jute

    4. Steel

    Answer: a

  2. Which is the second most important metallurgical industry in India?

    1. Iron and Steel

    2. Copper smelting

    3. Aluminium smelting

    4. Cement

    Answer: c

  3. Which pair is incorrect?

    1. Nalco-Aluminium Smelting

    2. Bangladesh-Jute

    3. First Cement Plant-Chennai

    4. Balco-Steel plant

    Answer: d

  4. How many Aluminium smelting plants are located in India:

    1. 6

    2. 7

    3. 8

    4. 10

    Answer: c

  5. Which one of the following is an aluminium smelting plant in India?

    1. TISCO

    2. SAIL

    3. BHEL

    4. NALCO

    Answer: d

  6. Whine one of the following metals is used as an electrolyte in the aluminum industry?

    1. Magnesium

    2. Calcium

    3. Chromium

    4. Cryolite

    Answer: d

  7. Which position does India hold in the world in terms of chemical industry?

    1. Tenth

    2. Third

    3. Twelfth

    4. Second

    Answer: c

  8. India is the third largest producer of which fertilizer?

    1. Phosphate

    2. Potash

    3. Ammonium Phosphate

    4. Nitrogenous fertilizer

    Answer: d

  9. The first cement plant was set up at:

    1. Mumbai

    2. Delhi

    3. Chennai

    4. Kolkata

    Answer: c