Competitive Exams: History MCQs (Practice-Test 100 of 130)

  1. Who was elected as the permanent president of Muslim league in 1908?

    1. Nawab Salimullah

    2. Syed Ahmed Khan

    3. Aga Khan

    4. Syed Amir Ali

    Answer: c

  2. Who was the advocate at the famous INA trials?

    1. Bhulabhai Desai

    2. Asaf Ali

    3. Rajendra Prasad

    4. Rajaji

    Answer: a

  3. The twin principles of Mahatma Gandhi's, Ram Rajya were

    1. Truth & Non-Voilence

    2. Right means& Right ends

    3. Khadi & Ahimsa

    4. Satyagraha & Non-Voilence

    Answer: b

  4. Sikandar Hyat Khan represented the

    1. Muslim league

    2. Khaudai Khidmatgars

    3. Krishak Praja Party

    4. Unionist Party

    Answer: d

  5. What is the correct sequence of following events.

    1. Third Maratha War

    2. Third Battle of Panipat

    3. Third Mysore War

    4. Third Burmese War

    Correct Sequence is?

    1. 1 − 3 − 2 − 4

    2. 2 − 3 − 1 − 4

    3. 3 − 4 − 1 − 2

    4. 4 − 1 − 3 − 2

    Answer: b

  6. Which of the following is correctly matched?

      • Malik Kapur
      • Rajendra I
      • Singaya Nayaka
      • Pratapa Rudra
      • Ravivarman Kulasekara
      • Ulugh Khan
      • Kampiladeva
      • Mohmud Tughlaq (MBT)

    Answer: d

  7. During the reign of which of the followinig did the Vijayanagar state come into existence?

    1. Ghiyasuddin Tughlaq

    2. Muhamad Bin Tughlaq

    3. Firoz Shah Tughlaq

    4. Khiza Khan

    Answer: b

  8. The illustrations excluded on cloth belong to which of the following Manuscripts?

    1. Harivamsha

    2. Hamza nama

    3. Jami-at Tawarikh

    4. Akbar nama

    Answer: b

  9. The outbreak of five famines in India during the first quarter of 19th century was due to

    1. Decline of Indian Industries

    2. Immobility of Agricultural labours

    3. Failure of Monsoons

    4. Import of Manufactured goods.

    Which of these are correct?

    1. 2, 3

    2. 1, 4

    3. 1, 2, 3

    4. 2, 3, 4

    Answer: c

  10. In the 19th century there was a Phenomenal increase in the pressure of population on land because the

    1. Introduction of commercial crops attracted the peasantry to agriculture.

    2. Ruin of handicrafts & Village industries drove the population to Agriculture.

    3. Fall of native Governments has reduced the avenues of employment.

    4. Urban population began to migrate to the rural areas for reason for security.

    Answer: b

  11. The term ‘Dastak’ implies

    1. Free pass or duty-free trade

    2. A riot

    3. A port near Hoogly

    4. Market place

    Answer: a

  12. The French challenge to British supremacy came to an end with the Battle of

    1. Wandiwash

    2. Buxar

    3. Sriranga pattinam

    4. Plassey

    Answer: a

  13. Which famous social reformer wrote the books Jnana Yoga, Karma Yoga & Raja Yoga?

    1. Swami Vivekananda

    2. Ranade

    3. Raja Ram Mohan Roy

    4. Ramakrishna Paramahamsa

    Answer: a

  14. At which place was the All India Khilafat Conference held in 1919?

    1. Lucknow

    2. Delhi

    3. Aligarh

    4. Porbandor

    Answer: b

  15. An exquisite example of ‘Nagara’ style of architecture is provided by the

    1. Kailashnath Temple, Kanchi.

    2. Lingaraj Temple, Bhubaneshwar.

    3. Brahadeswara Temple, Tanjore.

    4. Kandariya Mahadeva Temple, Khajuraho.

    Answer: b