Competitive Exams: History MCQs (Practice-Test 101 of 130)

  1. Who led the Maratha forces in the 3rd Battle of Panipat in 1761?

    1. Viswanath Rao

    2. Sadashiva Rao

    3. Madhava Rao

    4. Dattaji Scindia

    Answer: b

  2. Who encouraged the practice of ladies accompanying their husbands to the battle field?

    1. Sadashiva Rao

    2. Ragunatha Rao

    3. Balaji Rao

    4. Madhava Rao

    Answer: c

  3. Match List I (Foreign Travellers) with List II (Remarks) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I List-II
    1. Abdur Razzq

    2. Nicolo de conti

    3. Domingo Paes

    4. Athanasins Nikitin

    1. The circumference of the city is sixty miles. There are about 90, 000 men fit to bear arms

    2. There is a wide gap n the standards of common people

    3. The city is such that eye has not seen nor ever heard of any place resembling it upon the nhole earth

    4. The king is of medium height and of fair completion and good figure, rather fat than thin, he has on his face signs of small-box

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: a

  4. RajaRaja I and Rajendra I commemorated their victories by which one of the following methods

    1. Erecting temples

    2. Erecting Pillars

    3. Ordering inscriptions to be written

    4. issuing coins

    Answer: a

  5. Which of the following Indians was dismissed from the Indian Civil service y the British?

    1. Satyendranath Tagore

    2. Surendranath Banerjee

    3. RC Dutt

    4. Dadabai Naoroji

    Answer: b

  6. Who proposed the preamble before the Drafting committee of the constitution?

    1. Jawaharlal Nehru

    2. BR Ambedkar

    3. BN Rao

    4. Mahatma Gandhi

    Answer: a

  7. The Theosophical society was founded in the USA by

    1. Dr. Annie Besant

    2. AO Hume

    3. Tilak and Gokhale

    4. Madam Blavatsky and olcott

    Answer: d

  8. The suggestion of transfer of two central governments, India and Pakistan on the basic of Dominion status was given by

    1. Jawaharlal Nehru and Sardar Patel

    2. Gandhiji and Jawahar lal Nehru

    3. Lord Mountbatten and Jawaharlal Nehru

    4. VP menon and Sardar Patel

    Answer: d

  9. The following four important battles were fought in India at one time or the other

    1. Chausa

    2. Dharmat

    3. Haldighati

    4. Khanwa

    Th correct Chronological order in which these battles were fought is

    1. 1 − 2 − 3 − 4

    2. 4 − 3 − 2 − 1

    3. 4 − 1 − 3 − 2

    4. 3 − 2 − 1 − 4

    Answer: c

  10. Which of the following was the first Mughal emperor to lead a military expedition to Bengal?

    1. Babar

    2. Humayun

    3. Jahangir

    4. Shahjahan

    Answer: b

  11. which of the following new techniques in cotton textile industry was/were introduced in India by the Turks in the medieval period?

    1. Spindle

    2. Spinning Wheel

    3. Water Frame

    Select the correct answer using the code given below:

    Codes:

    1. 1, 2and 3

    2. 2 and 3

    3. 1 and 3

    4. 2 only

    Answer: a

  12. Indian nationalists were bitterly disappointed in the closing stages of the first world ware due to the reason that.

    1. Only few India Princes Participated in the imperial conference and peace conference

    2. The closing of the world war brought to India not peace but the sword

    3. Gandhi was prevented by the government boom processing to delhi in 1919.

    4. The Rowlatt act was passed in 1919. Hich of these statement are correct?

      1. 1 and 3

      2. 1 and 4

      3. 2 and 4

      4. 2 and 3

      Answer: c

  13. Consider the following statements: The Yandaboo Treaty of 1826 paved the way for

    1. Guaranteed protection to the British merchants

    2. An Indemnity of a crore of rupees to the British

    3. The pitched battles between the Burmese and the English

    4. The territorial acquisition of assam for tea.

    Which of these statements are correct

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 2 and 4

    Answer: b

  14. consider the following statements When the Prime Minister of England Stated that the British element in the Indian civil service was ‘the steel frame’ of the administration, eternally indispensable to India, its consequences were that

    1. It resulted in the boycott of the visit of the Prince of Wales

    2. It retarded Indianisation in opposition to the declared policy of the Parliament of England

    3. It resulted in repressive measures against the congress

    4. The Lee commission on the public services made liberal recommendations.

    Which of these statements is are correct

    1. 1, 2 and 3

    2. 1, 2 and 4

    3. 2 and 4

    4. 4 only

    Answer: d

  15. Which of the following Nawabs was deposed by the English on the annexation of Awadh to British dominion in 1856?

    1. Saadat Khan Bburhan-ul-Mulk

    2. Safdar Jang

    3. Wajid Ali Shah

    4. Birjis Qadar

    Answer: c