Competitive Exams: History MCQs (Practice-Test 106 of 130)

  1. Which one of the following literary works forms a part of the Sufi literature?

    1. Tabaqat-i Nasiri

    2. Khair-ul Majalis

    3. Rehla

    4. Futuh-us Salatin

    Answer: b

  2. Match List I (Artillery/guns) with List II (Technical Names) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Artillery/Guns) List-II (Technical Names)
    1. Light artillery

    2. Light artillery

    3. Light artillery

    4. Guns on Wheeled Carriages

    1. Arraba carried on the back of elephants

    2. Ganjal carried on

    3. Narnal the back of Camels

    4. Shutrnal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: d

  3. Which one of the following buildings uses four-centered arch (Tudor arch) as the main architechtural element?

    1. Alai darwaza

    2. Quwatual Islam mosque

    3. Fatehpur sikri structure

    4. Chittor fort

    Answer: c

  4. In which century was the gearing mechanism introduced in India?

    1. Tenth century

    2. Fourteenth century

    3. Sixteenth century

    4. Seventeenth century

    Answer: b

  5. Which one of the following alternatives correctly indicates the factors responsible for the vigour of vijayanagara economyduring the fifteenth and early sixteenth century?

    1. Agricultural expansion

    2. Agricultural expansion and export trade

    3. Export trade and wars and conquests of the deccan states

    4. Wars and conquests of the deccan states, and the plunder of the tamil country

    Answer: b

  6. The salary to the police in vijayanagara state was paid from which one of the following?

    1. Proceeds of brothels

    2. Taxes on goods

    3. Land revenue

    4. Collection from the wine shops

    Answer: a

  7. To whom is the use of Ramayana legand in promoting the national movement, besides Gandiji also attributed?

    1. Birsa Munda and Vasudeo Phadke

    2. Baba Ramachandra and Rajana Anantayya

    3. Korra Mallaya and Daulata Ramoshi

    4. Lakshmanavasu chetty and Jyotiba Phule

    Answer: b

  8. Who among the following said ‘My boy, no, you are a Indian first and then a Muslim’

    1. Jawarhalal Nehru

    2. Mohammed Iqbal

    3. Mohammed Ali Jinnah

    4. Syed Ahmed Khan

    Answer: c

  9. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • British India society
      • Adams
      • Indian National Union
      • A. O. Hume
      • National Indian Association
      • Anand Mohan Bose
      • East India Association
      • Dadabhai Naoroji

    Answer: c

  10. Who started the Madras Labour Union (1918)?

    1. Kanji Dwarkadas and Umar Sobhani

    2. G. Ramanujalu Naidu and G. C. Chetty

    3. T. V. K. Mudaliar and H. B. Mandavale

    4. C. N. Annadurai and K. T. Ramachandran

    Answer: b

  11. Which one of the following statement about the Industrial Disputes Act of 1938 is correct?

    1. It was strongly supported by the left and congress socialists

    2. It was based on the philosophy of conciliation, arbitration and negotiation

    3. The Act did not restrict the freedom to strike

    4. The registration procedure of trade unions was made easy

    Answer: b

  12. Consider the following events:

    1. Attempt on the life of Judge Kingford.

    2. Shooting of the District Magistrate Jackson.

    3. Satara Conspiracy.

    4. Murder of Lt. Ayerst.

    Which one of the following is the correct chronological order of the above events?

    1. 1 − 2 − 4 − 3

    2. 4 − 2 − 1 − 3

    3. 1 − 3 − 4 − 2

    4. 4 − 3 − 1 − 2

    Answer: d

  13. Who among the following was not associated with the Revolt of 1857?

    1. Ashfaqulla Khan

    2. Kunwar Singh

    3. Maulvi Ahmadullah

    4. Laxmibai of Jhansi

    Exp: Ashfaqulla Khan was associated with Kakori conspiracy case in 1925.

    Answer: a

  14. Who was the leader of the Indian revolutionary activities in America?

    1. Shyamiji Krishna Varma

    2. Lala Hardayal

    3. V D Sarvarkar

    4. Sardarsinh Rana

    Answer: b

  15. Which one of the following indicates the correct chronological order of the given movement/Satyagraha?

    1. Khilafat Movement-Rowlatt Satyagraha-Kheda Satyagraha-Champaran Satyagraha

    2. Champaran Satyagraha-Kheda Satyagraha-Rowlatt Satyagraha-Khilafat Movement

    3. Khilafat Movement-Kheda Satyagraha-Rowlatt Satyagraha-Champaran Satyagraha

    4. Champaran Satyagraha-Rowlatt Satyagraha-Kheda Satyagraha-Khilafat Movement

    Answer: b