Competitive Exams: History MCQs (Practice-Test 111 of 130)

  1. Match List I (Works) with List II (Contents) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (works) List-II (Contents)
    1. Maduraikkanji

    2. Tolkapiyam

    3. Paripadal

    4. patinappalai

    1. A work on Tamil grammar

    2. An account of the Pandya country

    3. A long poem on Kaveripatanam

    4. A sangam anthology

    5. Translation of the Mahabharata into Tamil

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 5
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 5
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: d

  2. The inscriptions from Nanaghat, Nasik and Sanchi refer to which one of the following ruling families?

    1. Kanvas

    2. Satavahanas

    3. Mitras

    4. Chedis

    Answer: b

  3. According to tradition the Sangams flourished at different places. Whcich of the following places were associated with the three sangams?

    1. Madura and Kapatpuram

    2. Madura, Kapatpuram and Kaveripattanam

    3. Madura, Uraiyur and Chola Mandalam

    4. Puhar and Madura

    Answer: a

  4. Whcich one of the following indicates the correct chronological order of era in India?

    1. Gupta-Harsha-Vikram-Shaka

    2. Vikram-Shaka-Gupta-Harsha

    3. Gupta-Shaka-Vikram-Harsha

    4. Vikram-Harsha-Gupta-Shaka

    Answer: b

  5. Match List I (Inscription) with List II (Ruler) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Inscription) List-II (ruler)
    1. Saranath Buddhist image inscription

    2. Mathura Pillar inscription

    3. Besanagar Garuda Pillar inscription

    4. Junagadh Inscription

    1. Heliodorous

    2. Rudradaman

    3. Kanishka

    4. Huvishka

    5. Kharavela

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 4
      • 5
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 5
      • 4

    Answer: c

  6. Kanishka was a great patron of art and literature. Which of the following personalities adorned his Court?

    1. Aswaghosa, Parsva, Vasumita and Charaka

    2. Aswaghosa, Nagrjuna, Nagasena and Vasumita

    3. Aswaghosa, Parsva, Hemachandra and Nagarjuna

    4. Aswaghosa, Vasumita, Asanga and Hemachandra

    Answer: a

  7. Which inscription refers to the worship of vrishni-Viras among Bhagavata votaries?

    1. Nagavi inscription

    2. Besnagar inscription

    3. Mora Well inscription

    4. Mathura inscription of Chandra Gupta-II

    Answer: c

  8. Match List I (Authors) with List II (Texts) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Authors) List-II (Texts)
    1. Al-Beruni

    2. Minhas-us siraj

    3. Firdausi

    4. Amir Khusro

    1. Shahnama

    2. Nuh siphir

    3. Tahqiq-ul Hind

    4. Tabqat-i Nasiri

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  9. which one of the following gupta rulers was related to the Licchavis on his mother's side

    1. Srigupta

    2. Chandragupta

    3. Ghatotkachagupta

    4. Samudragupta

    Exp: Samudragupta was son of Chandragupta I. Chandragupta I married Licchavis Princess Kumaradevi.

    Answer: d

  10. What was the head of the traders in the Gupta period called?

    1. Shresthi

    2. Kulika

    3. sarthavaha

    4. Samaharta

    Answer: a

  11. Which one of the following works of Kalidasa is not based on a theme familiar in the Vedic/Puranic literature?

    1. Abhijyana Sakuntala

    2. Meghaduta

    3. Kumarasambhava

    4. Raghuvansha

    Answer: b

  12. Match List I (Authors) with List II (Books) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Authors) List-II (Books)
    1. Sudraka

    2. Subandhu

    3. Mahendravarman-I

    4. Asvaghosha

    1. Duta Kavya

    2. Saundarananda

    3. Mrichchhakatika

    4. Charudatta

    5. Matta vilasa Prahasana

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 5
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 5
      • 1
      • 3
      • 4
      • 5
      • 2
      • 2
      • 5
      • 4
      • 1

    Answer: c

  13. Which one of the following sites has yielded archaeological evidance for the existence of a Roman colony?

    1. Arikamedu

    2. Paloura

    3. Dosarene

    4. Tamralipti

    Answer: a

  14. The brick temple of Bhitargaon is a famous Gupta monument. It consist which one of the following architectural features?

    1. Use of lime-mortar as cementing material

    2. Use of true arch

    3. Use of marble for decoration

    4. Use of Red sand stone in the plinth

    Answer: b

  15. Match List I (Titles) with List II (Names) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Titles) List-II (Names)
    1. Madurai Kondan

    2. Tanjayur Kondan

    3. Gangai Kondan

    4. Tondar-adip-podi

    1. Vipranarajana

    2. Parantaka-I

    3. Krishna-III

    4. Rajendra-I

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: c