Competitive Exams: History MCQs (Practice-Test 95 of 130)

  1. Which of the following is largely associated with Megalithic cultures of south India?

    1. Burials enriched by boulders of stone

    2. Use of black and Redware

    3. Introdution of Punch-Marked Coins

    4. Urban Settlements.

    Select the correct answer using the codes given below:

    Codes:

    1. 1 only

    2. 1 and 2

    3. 2 and 3

    4. 4 only

    Answer: b

  2. Which of the artifacts given below could be used as source materials for the prehistoric period in India.

    1. Fossils

    2. Hand Axes

    3. Pottery

    4. Remains of Bones

    Select the correct answer using the codes given below:

    Codes:

    1. 1, 2 and 4

    2. 1, 2 and 3

    3. 1, 3 and 4

    4. 2, 3 and 4

    Answer: d

  3. Pre historic axes are found at

    1. Attirampakkam

    2. Adichanallur

    3. Arikamedu

    4. Sanur

    Answer: a

  4. Which of the following ethnic elements is not found in the skeletal remains of Harrappan Sites?

    1. Alpine

    2. Mediterranean

    3. Mongoloid

    4. Negrito

    Answer: d

  5. Match list I (Ideologists) with list II organization and select the correct answer using the codes given below the lists.

    List-I List-II
    1. William Jones

    2. Mortimer wheeler

    3. Colin Mackenzie

    4. HD Sankabia

    1. Survey of India

    2. Deccan College

    3. Asiatic Society

    4. Archaeological Survey of India.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

  6. Which one of the following is a Pratiloma marriage?

    1. Brahman boy with a Kshatriya girl

    2. Vaisya boy with a Sudra girl

    3. Brahman boy with a sudra girl

    4. Sudra boy with a Vaisya girl

    Answer: d

  7. The archaeological culture associated with the later Vedic texts is

    1. Ochre-coloured pottery

    2. Black and Redware

    3. Painted Grey ware

    4. Northern Black polished ware

    Answer: c

  8. A lists of some ancient Indian states is give below

    1. Kosala

    2. Vajji

    3. Magadha

    4. Sakya

    Which of these did not follow the monarchical system of administration?

    1. 1 & 2

    2. 2 & 4

    3. 1 & 4

    4. 2 & 3

    Answer: b

  9. Tolkappiyam is associated with the

    1. First Sangam period

    2. Second Sangam period

    3. Third Sangam Period

    4. Post-Third Sangam period

    Answer: b

  10. Rise of Magadha to imperial power was mainly due to its

    1. Position of strategic importance surrounded by five hills

    2. Position in a richly fertile zone and good communication channel.

    3. Aggressive imperial policy of the rulers.

    4. Association with the activities of Mahatma Buddha.

      1. 1 & 2

      2. 1, 2 & 4

      3. 1, 2 & 3

      4. 3 & 4

      Answer: c

  11. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Chaturvarnaya
      • Four asramas
      • Sudra
      • Service to the three varnas
      • Dharma sastra
      • Works on religion and philosophy
      • Mahamatra
      • Superior officials.

    Answer: a

  12. The Buddhist order broke into sthaviravadins and the Mahasanghikas at the

    1. First General Council

    2. Second General Council

    3. Third General Council

    4. Fourth General Council

    Answer: b

  13. A monastic life is essential for Salvation in Accordance with

    1. Asoka's Dhamma

    2. Jainism

    3. Bhagavat Gita

    4. Kathopanishad

    Answer: b

  14. Which of the following are associated with Jainism?

    1. Anekata vada

    2. Sunya vada

    3. Syad vada

    4. Sarvastri vada

    Select the correct answer using the codes given below

    1. 1 and 2

    2. 1 and 3

    3. 2 and 3

    4. 3 and 4

    Answer: b

  15. James Prince took clues to descipher Ashoka's inscriptions from bilingual records involving

    1. Brahmi and Aramaic

    2. Brahmi and Cuneiform

    3. Brahmi and Greek

    4. Brahmi and Hieroglyphics.

    Answer: a