Competitive Exams: History MCQs (Practice-Test 97 of 130)

  1. The Prayag Prashasti of Samudragupta which mentions Kamarupa as a frontier state, records that

    1. Kamarupa was then a big state.

    2. The king of Kamarupa had initiated the names of the Gupta Emperors.

    3. The king of Kamarupa rendered personal obeisance to the Emperor.

    4. The king of Kamarupa paid him all kinds of taxes.

    Which of these are correct?

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 1 and 4

    Answer: c

  2. Match List I (Janapadas) with List II (Capital) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I List-II
    1. Kuru

    2. Kosala

    3. Vatsa

    4. Magadha

    1. Kosambi

    2. Rajagriha

    3. Ayodhya

    4. Indraprasta

    5. Pataliputra

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 5
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 5
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: d

  3. Match List I (Place) with List II (Location in the map) and select the correct answer using the codes given below the lists.

    List-I List-II
    1. Harappan site

    2. Capital of Avanti

    3. Pallava capital

    4. Buddhist site

    1. N/A

    2. N/A

    3. N/A

    4. N/A

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: d

  4. Which of the following groups of Nobles was associated with the establishment of Bahmani kingdom in Deccan?

    1. Amiran-i-Sada

    2. Turkan-i-Chahalgani

    3. Saiyyids of Baraha

    4. Iranis

    Answer: a

  5. The first Turkish conqueror to cross the Vindhyachala ranges was

    1. Iltumish

    2. Balban

    3. Alauddin Khalji

    4. Firuz Shah Tughlaq

    Answer: c

  6. Mahadji, the famous Maratha ruler of the later half of the 18th century, belonged to the House of

    1. Holkar

    2. Scindia

    3. Bhonsle

    4. Gaekwad

    Answer: b

  7. The troops raised by the Emperor but not paid directly by the state and placed under the charge of Mansabdars were known as

    1. Walashahi

    2. Barawardi

    3. Kumaki

    4. Dakhili

    Answer: d

  8. The do aspa, sih aspa rank in the Mansabdari system was introduced by

    1. Akbar

    2. Jahangir

    3. Shahjahan

    4. Aurangazeb

    Answer: b

  9. Which one of the following is not correctly matched?

      • 1887 Indian National Congress session
      • Calcutta
      • 1916 Indian National Congress session
      • Lucknow
      • 1922 Indian National Congress session
      • Gaya
      • 1939 Indian National Congress session
      • Tripuri

    Answer: a

  10. Match List I (Events) with List II (Viceroys) and select the correct answer using the codes given below the lists.

    List-I List-II
    1. Local Self-Government

    2. Act of 1892

    3. Foundation of Indian National Congress

    4. Simla Deputation

    1. Lord Dufferin

    2. Lord Minto

    3. Lord Ripon

    4. Lord Mayor

    5. Lord Lansdowne

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 5
      • 3
      • 5
      • 1
      • 2
      • 1
      • 5
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 5

    Answer: b

  11. The belligerent people of the frontier who created problems both for Mahmud Ghaznavi and uhammad Ghauri were

    1. Hazaras

    2. Khokhars

    3. Yurtawals

    4. Baluchis

    Answer: b

  12. The Venetian traveler who traveled with his wife and reached Vijayanagar around 1420 was

    1. Athanasius Nikitin

    2. Nicolo de Conti

    3. Iban Batuta

    4. Ferishta.

    Answer: b

  13. The independent kingdom of Warangal came to an end in the early fifteen century as a result of its annexation by

    1. Alauddin Bahman Shah

    2. Muhammad Shah I

    3. Ahmad Shah

    4. Mujabid Shah

    Answer: c

  14. Harihar II invaded and extracted tribute from

    1. Burma

    2. Sri lanka

    3. Bengal

    4. Suvarnabhumi

    Answer: b

  15. The revenue assessment known as Batai, ghalla-bakshi or bhaoli was a method of crop sharing on the basis of

    1. Gross production

    2. Rough estimate of crop

    3. Past production trend

    4. Mutual agreement (Qubuliyat)

    Answer: a