Competitive Exams: History MCQs (Practice-Test 98 of 130)

  1. The following are connected with the first Anglo-Maratha war 1779 − 82

    1. Convention of Wadgaon

    2. Treaty of Purandar

    3. Treaty of Surat

    4. Treaty of salbai

    Their arrangement in the correct chronological order:

    1. 3 − 2 − 1 − 4

    2. 2 − 1 − 3 − 4

    3. 4 − 2 − 1 − 3

    4. 1 − 4 − 3 − 2

    Answer: a

  2. Consider the following statements: The impact of British imperialistic policies on Indian agriculture was

    1. Creation of a new market economy.

    2. Polarisation between landowners and tillers.

    3. Increase in the number of landless labourers.

    4. Unemployment among village artisans.

    Which of these statements are correct?

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1 and 4

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d

  3. The Revolt of Banda Bahadur in Punjab took place due to the

    1. Exploitation of the peasantry by Mughal authorities.

    2. Religious persecution of the Sikhs by Mughals.

    3. Ambitions of Banda Bahadur.

    4. High incidence of taxation.

    Answer: b

  4. Which one of the following statements, regard to trade and commerce during Mughal rule is not correct?

    1. Shroffs transacted in hundies (Bills of Exchange) and earned lot of money.

    2. Mir Jumla and Shaista Khan monopolished trade in imported articles.

    3. Jagat seth at Murshidabad carried out trade with several foreign countries earned lot of money.

    4. Virji vora dominated the Surat market and had his offices in Ahmedabad and other trade centers of India.

    Answer: c

  5. The treaty of Warna was concluded in 1731 AD, between whom amongst the following?

    1. Shahu Chhatrapati of Satara and Nizam of Hydrabad

    2. Sambhaji Chhattrapati of Kolhapur and Shahu Chhatrapati of Satara.

    3. Sambhaji of Kolhapur and East India Company.

    4. Baji Rao I and Nawab of Bhopal.

    Answer: b

  6. The viceroy who put towards the proposal of August offer in 1940 was

    1. Wawell

    2. Linlithgow

    3. Willingdon

    4. Brabourne

    Answer: b

  7. Which court was considered as the highest court of appeal in India for trying criminal cases during East India company rule?

    1. Circuit court.

    2. Provincial court.

    3. Sadar diwani adalat.

    4. Sadar nizamat adalat

    Answer: d

  8. Match list I (year) with list II (Act) and select the correct answer using the codes given below the lists.

    List-I List-II
    1. Year 1921

    2. Year 1926

    3. Year 1938

    4. Year 1939

    1. Bombay small holder's relief act

    2. UP Tenancy act

    3. Oudh rent act

    4. Agra tenacy act

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

  9. Match list I (works) with list II Authors are select the correct answer using the codes given below the lists.

    List-I (Works) List-II (Authors)
    1. Tapati samvarnupakhyananamu

    2. Yayathio charitamu

    3. Vaijayanti vilasam

    4. Shiva darmottaram

    1. Gangadhara kaul

    2. Ponnaganti tela ganaraya

    3. Sarangu Tammaiah

    4. Malla Reddy

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  10. The quick response of the peasant agricultural to market changes in mughal India was in particular indicated by the

    1. Increase in food grains production

    2. Extension in the cultivation of cotton

    3. Rapid increase in the tobacco cultivationduring the 17th century

    4. Large scale cultivation of poppy

    Answer: c

  11. Match list I (wars) with list II (treaties). Select the correct answer using the codes given below the lists.

    List-I List-II
    1. Second carnatic war

    2. Second anglo-Mysore war

    3. Third anglo-Mysore war

    4. First anglo-Maratha war

    1. Salbai

    2. Bassein

    3. Pondicherry

    4. Srirangapatnam

    5. Mangalore

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 5
      • 3
      • 5
      • 4
      • 1
      • 4
      • 5
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 5

    Answer: b

  12. Which of the following act introduced the principle of the ‘Constitutional Autocracy’

    1. The Indian council act of 1909

    2. Government of India act of 1919

    3. The act of 1935

    4. Indian independence act of 1947

    Answer: c

  13. The monotheism and social reform preached by the Kherwar or Sapha Har movement (1870) turned into a

    1. Violent movement against the Zamindars

    2. Peasent movement demanding reduction in rent

    3. Campaign against revenue settlement

    4. Movement for a separate state

    Answer: c

  14. Match list I (event) with list II (place) and select the correct answer using the codes given below the list.

    List-I List-II
    1. Champaran sathyagraha

    2. Pabna peasant movement

    3. Moplah uprising

    4. Deccan riots

    1. Kerala

    2. East Bengal

    3. Bihar

    4. Ahmadnagar

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: c

  15. Match List I (Bhakti period saints) with List II (Propounded theories) and select the correct answer using the codes given below the lists.

    List-I (Bhakti saints) List-II (Theories)
    1. Shankaracharya

    2. Ramanujacharya

    3. Vallabha charya

    4. Nimberkacharya

    1. Pure non dualism (shuddhadwaita)

    2. Mixture of monism and dualism (Dwaitadvaita)

    3. Unqualified monism (Adwaitaveda)

    4. Qualified monism (Vishista dwaita)

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d