Competitive Exams: Library & Information Science MCQs (Practice-Test 12 of 25)

  1. A budget which mainly covers items of current revenue and expenditure is called __.

    1. Programme budget

    2. Welfare economics

    3. Current budgeting

    4. Capital budgeting

    Answer: d

  2. The library budget of a university is passed by the?

    1. Senate

    2. Executive Council

    3. Academic Council

    4. Research Council

    Answer: b

  3. In fund accounting, _______ fund can not be used for other purposes.

    1. Recurring

    2. Non-recurring

    3. Restricted

    4. Encumbering

    Answer: a

  4. Scrutiny of financial transactions is called

    1. Budgeting

    2. Programming

    3. Accounting

    4. Auditing

    Answer: d

  5. What are the two parts of the annual report of the library

    1. Primary and Secondary

    2. Analytical and Systematic

    3. Upper and Lower

    4. Descriptive and Statistical

    Answer: d

  6. How many columns are there in the accession register?

    1. 10

    2. 12

    3. 14

    4. 16

    Answer: c

  7. PPBS relates to

    1. Book selection

    2. Journal selection

    3. Budgeting

    4. Library records

    Answer: c

  8. Zero based budget is concerned with

    1. Present

    2. Past

    3. Future

    4. Remote future

    Answer: c

  9. Another term of PERT is

    1. CPM

    2. POSDCORB

    3. MBO

    4. HRM

    Answer: a

  10. POSDCORB is related to

    1. Library cataloguing

    2. Library reference service

    3. Library administration

    4. Library automation

    Answer: c