Competitive Exams: Library & Information Science MCQs (Practice-Test 13 of 25)

  1. What are the standard size of the Accession Register is

    1. 16 “* 12”

    2. 16 “* 13”

    3. 16 “* 11”

    4. 16 “* 18”

    Answer: b

  2. A good library building is an outcome of librarian and.

    1. Registrar

    2. Building Corporation

    3. Finance Officer

    4. Architect

    Answer: d

  3. ________ are the storage areas for the various types of documents kept in a library.

    1. Tasks

    2. Racks

    3. Stacks

    4. Desks

    Answer: c

  4. Study carrels are exclusive areas meant for

    1. Students

    2. Public

    3. Women

    4. Researchers

    Answer: d

  5. Library catalogue cards are filed in specially designed drawers called

    1. Charging tray

    2. Catalogue cabinet

    3. Display rack.

    4. Filling equipment

    Answer: b

  6. Information Gatekeepers come under ________ sources.

    1. Documentary

    2. Human

    3. Institutional

    4. Neo-conventional

    Answer: a

  7. ________ is a legal document and can be used as a source of industrial information.

    1. Report

    2. Law Review

    3. Patent

    4. Specification

    Answer: d

  8. In Encyclopaedia Britianica, ___________ acts as an index to macropaedia.

    1. Bibliography

    2. Introduction Part

    3. Propaedia

    4. Micropaedia

    Answer: d

  9. One of the book selection principles states that “the best reading for the largest number at the … Cost.”

    1. Maximum

    2. Medium

    3. Least

    4. Zero

    Answer: c

  10. Payments for the books purchased can be made only after

    1. Accessioning

    2. Classification

    3. Cataloguing

    4. Arrangement in the shelve

    Answer: a