Competitive Exams: Library & Information Science MCQs (Practice-Test 14 of 25)

  1. The standard size of an accession register (in inches) is?

    1. 15 × 13

    2. 16 × 13

    3. 12 × 5

    4. 5 × 3

    Answer: b

  2. Technical section performs mainly two functions namely classification

    1. Accessioning

    2. Bills payment

    3. Cataloguing

    4. Shelving

    Answer: c

  3. Getting books back from the users and releasing the borrower's ticket is known as

    1. Charging

    2. Holding

    3. Reserving

    4. Discharging

    Answer: d

  4. While entering the library, the personal belongings of a reader is kept in ________

    1. Cloak Room

    2. Property Counter

    3. Gate counter

    4. Store room

    Answer: b

  5. Books misplaced on the shelves by readers are restored. This work is referred to as.

    1. Shelving

    2. Stock verification

    3. Shelf rectification

    4. Shifting

    Answer: c

  6. Outdated and seldom used books are withdrawn from the library is known as ___________.

    1. Shelving

    2. Weeding

    3. Circulating

    4. Guiding

    Answer: b

  7. The objective of library binding is ________of the library materials.

    1. Proper organisation

    2. Accessibility.

    3. Durability

    4. Humidity control

    Answer: c

  8. All part and pages of a volume are correctly sequenced in the first stage of binding process known as?

    1. Sewing

    2. Guard

    3. Pulling

    4. Collation

    Answer: d

  9. Sheets before and after the text of a book are called _________.

    1. End papers

    2. Attach cover

    3. Head bands

    4. Gilding

    Answer: a

  10. Leather being used as one of the binding materials i.e.. _________ is the strongest leather.

    1. Roan

    2. Imitation

    3. Pig skin

    4. Sheep skin

    Answer: d