Competitive Exams: Library & Information Science MCQs (Practice-Test 15 of 25)

  1. ________ has prescribed certain standards for library binding.

    1. ILA

    2. ALA

    3. BLA

    4. NBT

    Answer: b

  2. A skillful method of providing means mechanism and structural elements to. Streamline organizational work is known as _______

    1. Strategic planning

    2. Role analysis

    3. Work culture

    4. Autonomous planning

    Answer: a

  3. Calcutta Public Library was established during

    1. 15th Century

    2. 16th Century

    3. 19th Century

    4. 20th Century.

    Answer: c

  4. ______ budgeting does not take into account what happened in the past but emphasizes on current activities.

    1. Formula

    2. Performance

    3. Programme

    4. Zero-base

    Answer: b

  5. The library budget of a university is passed by the?

    1. Senate

    2. Executive Council

    3. Academic Council

    4. Research Council

    Answer: b

  6. In fund accounting, _______ fund cannot be used for other purposes.

    1. Recurring

    2. Non-recurring

    3. Restricted

    4. Encumbering

    Answer: a

  7. Scrutiny of financial transactions is called

    1. Budgeting

    2. Programming

    3. Accounting

    4. Auditing

    Answer: d

  8. ________ is one of the records of circulation section.

    1. Accession Register

    2. Day book

    3. Catalogue Card

    4. AACR-2 R

    Answer: a

  9. The marketing concepts in Library Service include

    1. analysis, planning, implementation and control

    2. advertising, planning, analysis and control

    3. distribution, control, analysis, implementation

    4. indexing, planning, control and implementation.

    Answer: b

  10. There are a few basic factors which may be applied in winning the hearts of the readers. They are

    1. Psychological factor, environmental factor, social factor

    2. Self factor, psychological factor, service factor

    3. Service factor, philosophical factor, self factor

    4. Technological factor, service factor, self factor.

    Answer: d