Competitive Exams: Library & Information Science MCQs (Practice-Test 16 of 25)

  1. Mean, Median and Mode are:

    1. Measures of deviation

    2. Ways of sampling

    3. Measures of control tendency

    4. None of the above

    Answer: d

  2. Research is

    1. Searching again and again

    2. Finding solution to any problem

    3. Working in a scientific way to search for truth of any problem

    4. None of the above

    Answer: c

  3. Which of the following is the first step in starting the research process?

    1. Searching sources of information to locate problem.

    2. Survey of related literature

    3. Identification of problem

    4. Searching for solutions to the problem

    Answer: c

  4. A common test in research demands much priority on

    1. Reliability

    2. Useability

    3. Objectivity

    4. All of the above

    Answer: d

  5. Action research means

    1. A longitudinal research

    2. An applied research

    3. A research initiated to solve an immediate problem

    4. A research with socioeconomic objective

    Answer: c

  6. A reasoning where we start with certain particular statements and conclude with a universal statement is called

    1. Deductive Reasoning

    2. Inductive Reasoning

    3. Abnormal Reasoning

    4. Transcendental Reasoning

    Answer: b

  7. Which of the following variables cannot be expressed in quantitative terms?

    1. Socio-economic Status

    2. Marital Status

    3. Numerical Aptitude

    4. Professional Attitude

    Answer: c

  8. The essential qualities of a researcher are

    1. Spirit of free enquiry

    2. Reliance on observation and evidence

    3. Systematization or theorizing of knowledge

    4. All the above

    Answer: d

  9. In the process of conducting research ‘Formulation of Hypothesis’ is followed by

    1. Statement of Objectives

    2. Analysis of Data

    3. Selection of Research Tools

    4. Collection of Data

    Answer: c

  10. A research paper is a brief report of research work based on

    1. Primary Data only

    2. Secondary Data only

    3. Both Primary and Secondary Data

    4. None of the above

    Answer: c

  11. One of the following is not an open source software:

    1. DSpace

    2. Windows

    3. Green-stone

    4. Linux

    Answer: b