Competitive Exams: Library & Information Science MCQs (Practice-Test 19 of 25)

  1. “Controlled Group” is a term used in____.

    1. Survey research

    2. Historical research

    3. Experimental research

    4. Descriptive research

    Answer: c

  2. ‘Noise’ in Information Retrieval is due to____.

    1. Precision

    2. Recall

    3. Relevant information

    4. Redundant information

    Answer: d

  3. What is the relationship between ISBD and cataloguing codes?

    1. They are not related at all

    2. Cataloguing codes will include bibliographic description

    3. ISBD includes cataloguing rules

    4. ISBD can replace cataloguing rules

    Answer: b

  4. Tagging in web 2 application is called:

    1. Taxonomy

    2. Folksonomy

    3. Syndication

    4. Directory

    Answer: b

  5. Inductive logic proceeds from:

    1. General to General

    2. Particular to General

    3. General to Particular

    4. Particular to Particular

    Answer: b

  6. Which of the following is not a “Graphic representation”

    1. Pie Chart

    2. Bar Chart

    3. Table

    4. Histogram

    Answer: c

  7. The oldest and the largest Library Association in the world is____.

    1. ALA

    2. LA

    3. IFLA

    4. IASLIC

    Answer: a

  8. Which of the following is not covered under Intellectual Property Rights?

    1. Copyrights

    2. Patents

    3. Trade Marks

    4. Thesaurus

    Answer: d

  9. Ontology is____.

    1. An Indexing Method

    2. Classification of Internet based documents

    3. Cataloguing of Internet based documents

    4. Documentation service

    Answer: b

  10. High Level Language is____.

    1. Disk space dependent

    2. OS dependent

    3. Machine independent

    4. Machine dependent

    Answer: c