Competitive Exams: Library & Information Science MCQs (Practice-Test 2 of 25)

  1. ‘Canon of Characteristics’ are part of

    1. Verbal plane

    2. Notational plane

    3. Idea plane

    4. Structural plane

    Answer: c

  2. Xerographic process is categorised under

    1. Photographic process

    2. Reflex method

    3. Silver halide process

    4. Electrostatic process

    Answer: b

  3. The ‘Study abroad’ is a/an

    1. Encyclopedia

    2. Year book

    3. Directory

    4. Handbook

    Answer: d

  4. The ‘User Profile’ is a

    1. List of descriptors

    2. List of useful citations

    3. List of users

    4. Statement of user information

    Answer: d

  5. Phoenix schedules are part of

    1. DDC

    2. BC

    3. UDC

    4. LCC

    Answer: a

  6. ‘Universal Bibliographical Control’ is a programme of:

    1. FID

    2. IFLA

    3. UNISIST

    4. ALA

    Answer: b

  7. The standard size of a catalogue card is

    1. 12.5 cm X 7.5 cm

    2. 12 cm X 7 cm

    3. 11 cm X 5 cm

    4. 10 cm X 4 cm

    Answer: a

  8. According to General Financial Rules, 2005, loss of how many volumes per thousand volumes issued/consulted in a year is to be taken as reasonable.

    1. Three

    2. Four

    3. Five

    4. Six

    Answer: c

  9. The standard size of a catalogue card is

    1. 5 inch X 3 inch

    2. 4 inch X 3 inch

    3. 4 inch X 4 inch

    4. 3 inch X 3 inch

    Answer: a

  10. RDA related to

    1. Classification

    2. Cataloguing

    3. Searching

    4. Browsing

    Answer: b