Competitive Exams: Library & Information Science MCQs (Practice-Test 25 of 25)

  1. How many Auxiliary tables are there in DDC 23rd Edition

    1. 16

    2. 6

    3. 7

    4. 8

    Answer: b

  2. Phoenix schedules are part of which classification

    1. CC

    2. DDC

    3. UDC

    4. LCC

    Answer: b

  3. Sear's List of Subject Headings (SLSH) is mainly useful for

    1. Small and medium libraries

    2. Special libraries

    3. Academic libraries

    4. College libraries

    Answer: a

  4. The word classification comes from the Latin word

    1. Classis

    2. Classes

    3. Clauses

    4. Fiction

    Answer: a

  5. Who is the publishers of Sear's list of subject headings

    1. Dr. SR Ranganathan

    2. Brown

    3. HW Wilson

    4. CA Cutter

    Answer: c

  6. MESH is a

    1. Thesaurus

    2. Dictionary

    3. Journal

    4. Library

    Answer: a

  7. The First edition of DDC Consisted of

    1. 144 pages

    2. Four volume

    3. 44 pages

    4. 124 pages

    Answer: c

  8. What are the four entity of FRBR model?

    1. Personality, Matter, Energy, Space

    2. Work, Expression, Manifestation, Item

    3. Book, Form, Availability, Type

    4. Discipline, Entity, Action, Personality

    Answer: b

  9. When was the different typological study towards mode of formation of subjects done?

    1. 1950

    2. 1960

    3. 1970

    4. 1975

    Answer: a