Competitive Exams: Library & Information Science MCQs (Practice-Test 3 of 25)

  1. Which of the following is a Tertiary Sources of Information?

    1. Journal

    2. Bibliography

    3. Encyclopaedia

    4. Bibliography of Bibliographies

    Answer: d

  2. Number of States in India which have enacted Public Library Legislation till date is

    1. Nineteen

    2. Fourteen

    3. Thirteen

    4. Sixteen

    Answer: a

  3. Information is …

    1. Raw data

    2. Raw knowledge

    3. Input data

    4. Organized data

    Answer: d

  4. BERN CONVENTION (1886) is concerned with:

    1. Translations

    2. Copyright

    3. Patent

    4. Standards

    Answer: b

  5. The invisible web refers to-

    1. The internet, since we cannot see it

    2. That part of the internet, which is hidden from the search engines

    3. The telecommunication signals which are not seen

    4. The failure in accessing the web pages

    Answer: b

  6. Which organisation applied Library and Information Policy in India at national level?

    1. NISSAT

    2. INSDOC

    3. UNESCO

    4. RRRLF

    Answer: d

  7. The act enacted in India in 1856 on Intellectual Property Right was based on:

    1. American Patent Law 1810

    2. British Patent Law 1852

    3. The Patent Bill

    4. The Design Act of 1911

    Answer: b

  8. Whether intellectual property can be sold.

    1. No

    2. Sale is possible

    3. Yes

    4. None of these

    Answer: b

  9. The term communication came from which language?

    1. Greek

    2. Latin

    3. German

    4. French

    Answer: b

  10. To which country the credit is given to coin the term information society?

    1. USA

    2. France

    3. Japan

    4. India

    Answer: c