Competitive Exams: Library & Information Science MCQs (Practice-Test 5 of 25)

  1. Which two organizations jointly publish survey on digitization and preservation?

    1. IFLA + UNESCO

    2. ALA + UNESCO

    3. IFLA + ALA

    4. IFLA + LC

    Answer: a

  2. Which organization was joined with Library Association to form CILIP in 2002?

    1. Institute of Bibliography

    2. Institute of Information Scientists

    3. Institute of Documentation

    4. Institute of Librarianship

    Answer: b

  3. Who published the journal International classification?

    1. IFLA

    2. UNESCO

    3. ISKO

    4. ALA

    Answer: c

  4. Which association in India awards teachers in LIS?

    1. IATLIS

    2. ILA

    3. IASLIC

    4. SIS

    Answer: a

  5. Which law of library Science relates to the growth of libraries

    1. Forth law

    2. First law

    3. Second law

    4. Fifth law

    Answer: d

  6. Resource sharing is a part of

    1. Library cooperation

    2. Library Administration

    3. Library Management

    4. Library Cataloging

    Answer: a

  7. Library Technology Report is a publication of

    1. ALA

    2. IASLIC

    3. LA

    4. ILA

    Answer: a

  8. ABGILA is a quarterly publication of

    1. Assam Library Association

    2. Andhra Desa Library Association

    3. Indian Library Association

    4. Raja Ram Mohun Roy Foundation

    Answer: c

  9. The Librarian Day celebrated on

    1. 15th Sep

    2. 24th Nov

    3. 11th Dec

    4. 12th Aug

    Answer: d

  10. Forms of Extension service

    1. Library Websites

    2. Library Orientation

    3. Book fair and Exhibition

    4. All

    Answer: d