Competitive Exams: Library & Information Science MCQs (Practice-Test 9 of 25)

  1. Electronic telecommunications system joining millions of computers together.

    1. E-mail

    2. Internet

    3. US Mail

    4. UPS

    Answer: b

  2. Following is not a social bookmarking site:

    1. Digg

    2. Delicious

    3. Sqidoo

    4. Facebook

    Answer: c

  3. Following is not a network protocol:

    1. HTTP

    2. SMTP

    3. TCP/IP

    4. Z39.50

    Answer: d

  4. LOCKOSS (Software) is an international community initiative by:

    1. MIT Libraries

    2. Stanford University

    3. University of Waikato

    4. University of Southampton

    Answer: b

  5. Identify the odd one from the following:

    1. Koha

    2. VTLS

    3. SLIM + +

    4. SOUL

    Answer: a

  6. Following is not a Web two. Zero tool:

    1. Blog

    2. Facebook

    3. UGC-INFONET two. Zero

    4. RSS feeds

    Answer: c

  7. Following is an example of microblogging:

    1. Wordpress

    2. Blogspot

    3. Livejournal

    4. Twitter

    Answer: d

  8. Now-a-days how many types of Protocol are used?

    1. 5

    2. 4

    3. 3

    4. 2

    Answer: d

  9. Which type of protocol is used by interface for public data network (PDN)?

    1. X. 25

    2. X. 12

    3. X. 13

    4. X. 20

    Answer: a

  10. In Which five year plan the INFLIBNET was established

    1. Fourth five year plan

    2. Fifth five year plan

    3. Sixth five year plan

    4. Seventh five year plan

    Answer: d