Managment Solved Questions (Practice-Test 8 of 10)

  1. Three necessary and sufficient conditions that must be satisfied if traits should be unique determinants of the Leadership Index are

    1. The trait quality should follow a descending order as one traverses from the highest to the lowest levels.

    2. There must be a high correlation between the Level of traits and the level of success

    3. The achievement trait curve should be convex to the trait axis as one travels from the low to the high trait terminals.

    The above conditions have been suggested by:

    1. F W Taylor

    2. Elton Mayo

    3. Edin E Ghiselli

    4. Dorwin Cartwright

    Answer: c

  2. Michigan Leadership studies are based on the following approach to the study of leadership:

    1. Trait approach

    2. Attitude criterion

    3. Behaviour approach

    4. Situational approach

    Answer: b

  3. Choose the correct facts of the following?

    1. Unity of command in no case seriously affected by the increasing number and growing influence of staff and auxiliary agencies.

    2. What we are having today in practice, there is no unity of command, not even duality of command, but multiplicity of command.

    3. The unity of command has been seriously affected by the increasing number and growing influence of staff and auxiliary agencies.

      1. A only

      2. A and B only

      3. B and C only

      4. A, B and C

      Answer: c

  4. Find out correct answer:

    1. Heart of co-ordination is unity of actions.

    2. Co-ordination is the basic responsibility of management.

    3. Co-ordination is not a distinct function but the very essence of management.

    4. All of the above

    Answer: d

  5. The definition that Economics is concerned with an enquiry into the nature and causes of wealth of nations is given by

    1. Karl Marx

    2. Adam Smith

    3. AE Cairns

    4. None of these

    Answer: b

  6. A long run analysis of production is called:

    1. Economies of scale

    2. Law of variable proportion

    3. Law of increasing returns

    4. Law of returns to scale

    Answer: d

  7. Which of the following persons is engaged in secondary production?

    1. A brick layer

    2. An automobile assembly-line worker

    3. An accountant

    4. A cinema projectionist

      1. 1 only

      2. 1 and 2 only

      3. 2 and 3 only

      4. 1, 2, 3 and 4

      Answer: b

  8. Rectangular hyperbola is the shape of:

    1. TFC

    2. AFC

    3. FC

    4. MC

    Answer: b

    • Assertion (A): A tenet of scientific management is co-operation and harmony between workers and managers.
    • Reason (R): Taylor believed in participative management. In the context of the above two statements which one of the following is correct?


    1. A and R are true and R is the correct explanation of A

    2. A and R are true but R is not the correct explanation of A

    3. A is true but R is false.

    4. A is false but R is true.

    Answer: c

  9. Which of the following are the Mechanisms of the Scientific Management?

    1. Functional Foremanship

    2. One best way of doing a task

    3. Differential Piece Rate Plan

    4. Scientific Selection of workman

    5. Time and Motion study

      1. 1, 3, 4 and 5

      2. 2, 4 and 5

      3. 4, 3 and 5

      4. 2 and 4

      Answer: c