Competitive Exams: Medical Science MCQs (Practice-Test 25 of 135)

  1. Which of the following cranial nerves is not directly related to the eye?

    1. II

    2. III

    3. VI

    4. VII

    Answer: d

  2. Which of the following cranial nerves can cause movement of trapezius muscle?

    1. IV

    2. VII

    3. X

    4. XI

    Answer: d

  3. Which of the following cranial nerves causes sensation to ⅓ of the tongue?

    1. IV

    2. VII

    3. X

    4. XI

    Answer: b

  4. Which of the following cranial nerves can be directly linked to respiratory and cardiac dysfunction?

    1. IV

    2. VII

    3. X

    4. XI

    Answer: c

  5. Which of the following cranial nerves can be directly linked to ptosis?

    1. III

    2. IV

    3. V

    4. VI

    Answer: b

  6. Which of the following cranial nerves can be directly linked to diplopia?

    1. III

    2. IV

    3. V

    4. VI

    Answer: b

  7. Which of the following is another name for cranial nerve IX?

    1. Trochlear

    2. Vestibulocochlear

    3. Hypoglossal

    4. Glosspharyngeal

    Answer: d

  8. Athetosis type movements are often identified with a _______ lesion.

    1. Midbrain

    2. Basal ganglia

    3. Subthalamic

    4. Thalamus

    Answer: b

  9. Changes in personality and judgment are often associated with a _____lesion.

    1. Frontal lobe

    2. Parietal lobe

    3. Broca's area

    4. Wernicke's area

    Answer: a

  10. Changes in motor aphasia are often associated with a _______ lesion.

    1. Frontal lobe

    2. Parietal lobe

    3. Broca's area

    4. Wernicke's area

    Answer: c