Competitive Exams: Medical Science MCQs (Practice-Test 6 of 135)

  1. Which of the following is not a characteristic of Krabbe's disease?

    1. Autosomal recessive condition

    2. Spasticity

    3. Nausea

    4. Optic nerve deficits

    Answer: c

  2. Which of the following is not a characteristic of Fabry's disease?

    1. X-linked disease

    2. Low levels of alpha-galactosidase A

    3. Profound muscular weakness

    4. Increased levels of ceramide trihexoside

    Answer: c

  3. Which of the following is not a characteristic of Sickle Cell Anemia?

    1. More common in African Americans

    2. Autosomal dominant

    3. Mutation in beta-globin

    4. Intense chronic pain

    Answer: b

  4. Which of the following is not a characteristic of the Southern blot?

    1. DNA hybridization

    2. Use of a filter and film combination

    3. Activated by antigen/antibody reactions

    4. Uses a DNA sample

    Answer: c

  5. Which of the following is not a characteristic of S-adenosyl-methionine?

    1. May be associated phosphocreatine

    2. Considered a rate limiting enzyme of glycolysis

    3. Aids in the transfer of methyl

    4. Byproduct of Methionine and ATP combination

    Answer: b

  6. Which of the following is not an activated carrier?

    1. ATP

    2. SAM

    3. TPP

    4. GMP

    Answer: d

  7. The end product of the TCA cycle produces ____ NADH.

    1. 3

    2. 4

    3. 5

    4. 6

    Answer: a

  8. How many ATP are required to transform pyruvate into glucose?

    1. 5

    2. 6

    3. 7

    4. 8

    Answer: b

  9. Which of the following is not a derivative of the amino acid (Tryptophan)?

    1. Melatonin

    2. Serotonin

    3. Creatine

    4. Niacin

    Answer: c

  10. Pompe's disease is a type ___ glycogen storage disease.

    1. I

    2. II

    3. III

    4. IV

    Answer: b