Competitive Exams: Medical Science MCQs (Practice-Test 9 of 135)

  1. Which of the following is the mRNA start codon in most cases?

    1. UAA

    2. AGU

    3. AUG

    4. UGA

    Answer: c

  2. Which of the types of RNA is the smallest?

    1. mRNA

    2. tRNA

    3. rRNA

    Answer: b

  3. Which of the following is not considered a pyrimidine?

    1. C

    2. T

    3. U

    4. G

    Answer: d

  4. Which of the following is paired correctly?

    1. A-G

    2. C-G

    3. A-U

    4. G-T

    Answer: b

  5. Which of the following characterizes a Western blot?

    1. Antibody/protein hybridization

    2. DNA/RNA combination

    3. RNA transcription

    4. Polymerase chain reaction

    Answer: a

  6. Which of the following is the approximate prevalence ratio for cystic fibrosis?

    1. 1: 25, 000

    2. 1: 5, 000

    3. 1: 2, 000

    4. 1: 800

    Answer: c

  7. Which of the following divisions of cell growth precedes Mitosis in the cell cycle?

    1. G

    2. G

    3. S

    4. G0

    Answer: a

  8. Down syndrome is directly linked to a genetic abnormality of chromosome?

    1. XXII

    2. XXI

    3. XIIX

    4. XV

    Answer: b

  9. Which of the following is a characteristic of the Hardy-Weinberg law?

    1. Mating between species occurs at a set rate.

    2. Migration is a considerable factor.

    3. Mutation occurs at the locus

    4. Genotype selection does not occur at the locus

    Answer: d

  10. Which of the following is not a characteristic of Hurler's syndrome?

    1. Autosomal recessive condition

    2. Associated with delayed mental development

    3. Spasticity

    4. Corneal deficits

    Answer: c