Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 100 of 150)

  1. Which one of the following statements can be associated with the concept of rights?

    1. One's realization of his best self must involve as its logical result the realization by others of their best selves

    2. Adequate opportunities must be laid open to all

    3. One is entitled to all those conditions of social life without which no man can seek in general to be himself at his best

    4. The very difference in the nature of men require mechanisms for the expression of their wills that give to each its due hearing

    Answer: c

  2. Match List I (Theorists) with List II (Statements) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I (Theorists) List-II (Statements)
    1. Duguit

    2. Locke

    3. MacIver

    4. Austin

    1. “Where there is no law, there is no freedom”

    2. “Law is the command of the Sovereign”

    3. “It is not the State which creates law but it is the law which creates the State. Laws are merely the expressions of social reality”

    4. “The State is both the child and the parent of law”

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

  3. In 1989, the 64th and 65th Amendment Bills (Nagarpalikas and Panchayats) were not passed and the Amendment Act could not come in force at that time because

    1. Lok Sabha was dissolved in November, 1989

    2. Lok Sabha could not pass the Bill for lack of required majority

    3. Rajya Sabha could not pass the Bill due to lack of the required majority

    4. The President sent the Bill for reconsideration

    Answer: a

  4. Who believed that “Irrespective of the forms of government, authority tends to be oligarchic”

    1. Aristotle

    2. Robert Mitchels

    3. Harold Laski

    4. Max Weber

    Answer: b

  5. Which one of the following statement is NOT true with regard to Non-Government Organizations?

    1. They have come to play increasingly constructive role in the developmental process

    2. They have to redefine their role in accordance with the changing times

    3. The government has to change the bureaucratic attitude towards the Non-Government Organisations

    4. The government should affiliate Non-Government Organisations to its respective departments in order to have better control over their functioning

    Answer: d

  6. According to Antonio Gramsci, civil society is primarily geared to the generation of

    1. coercion

    2. exploitation

    3. consent

    4. dissent

    Answer: c

  7. Which concept of democratic participation has a coalitional thrust?

    1. Liberal

    2. Populist

    3. Consociational

    4. Totalitarian

    Answer: c

  8. “Democracy is an institutional arrangement for arriving at political decisions and not an end in itself” This argument is put forth by (Scholar) (Book)

    1. Joseph Schumpeter: Capitalism Socialism and Democracy

    2. Carole Pateman: Participation and Demo-cratic

    3. Milton Friedman: Capitalism and Freedom

    4. Robert Nozick: Anarchy, State and Utopia

    Answer: a

  9. Which of the following procedures is/are used in the implementation of Minority Representation under the scheme of Proportional Representation?

    1. Hare scheme of single transferable vote

    2. List system

    3. Limited vote plan

    4. commutative vote system

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 only

    2. 1 and 2

    3. 1 and 3

    4. 3 and 4

    Answer: a

  10. Match List I (Statements) with List II (Thinkers) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I (Statements) List-II (Thinkers)
    1. “The highest moral law is that we should unremittingly work for the good of mankind.”

    2. “It is important to give the freest scope possible to uncustomary things in order that it may in time appear which of these are fit to be converted into custom.”

    3. “Where the need for immediate liberty is urgent and it is a present question of national life or death on the instant, revolt is the only course.”

    1. J S Mill

    2. Mahatma Gandhi

    3. Sir Aurobindo

    • A
    • B
    • C
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: b

  11. Match List I (Characteristic Features) with List II (Political Ideology) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I (Characteristic Features) List-II (Political Ideology)
    1. Formation of the natural, harmonious, organic communities for the free development of the individual and the abolition of the main source of coercion

    2. Formation of self-governing autonomous socialism associations of people that will work on cooperative basis to establish partnership between group and State

    3. Combination of human fellowship, just social system, common ownership and mutual service

    4. A system of revolutionary tactics using non-political methods to create an economic federation

    1. Guild socialism State.

    2. Democratic.

    3. Syndicalism.

    4. Anarchism.

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

  12. The scientific method does NOT emphasise on

    1. empiricism

    2. values

    3. facts

    4. objectivity

    Answer: b

  13. A socialist theory does NOT stand for

    1. State control on the means of production

    2. Production to be based on social necessity

    3. Social service motive

    4. Free and open competition

    Answer: d

  14. “Everything for the State; noting against the State, nothing outside the State” sums up the philosophy of

    1. Marxism

    2. Fascism

    3. Fabian Socialism

    4. Guild Socialism

    Answer: b

  15. The chief modus operandi of cultural imperialism is

    1. Annexation

    2. Plunder

    3. Trade

    4. Hegemony

    Answer: c