Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 107 of 150)

  1. Match List I (Author) with List II (Phrase) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I (Authors) List-II (Phrase)
    1. Hayes

    2. Organsko

    3. Rabindranath

    4. Victor Golancz

    1. “Of all the evils I hate, I think I hate nationalism most”

    2. “An organised self interest of the whole people”

    3. “As a belief Tagore nationalism has been a curse and nothing but a curse”

    4. “To believe that nationalism will vanish because it is dangerous or the nations will wither away because there are other ways of organising mankind is false”

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: d

  2. Match List I (Authors) with List II (Books) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I (Authors) List-II (Books)
    1. John Rawls

    2. Morten Kaplan

    3. Federick Hayek

    4. Michael Walzer

    1. Spheres of Justice

    2. The Mirage of Social Justice

    3. System and Process in International Politics

    4. A Theory of Justice

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

  3. Marxian view treats international politics as an extension of class war in

    1. global perspective

    2. national perspective

    3. societal perspective

    4. None of the above

    Answer: b

  4. Consider the following statements:

    1. System theory is the result of the behavioural revolution in Social Science.

    2. There is a universally acceptable definition of a system.

    3. System theory aims at the unification of Science and Scientific analysis.

    Which of these statements is/are correct?

    Codes:

    1. 1 and 3

    2. 1 and 2

    3. 2 and 3

    4. 3 only

    Answer: b

  5. Who among the following justified the absolute power of sovereign on the basis of an original and irrevocable agreement of the people to surrender their natural rights to its authority?

    1. Hobbes

    2. Rousseau

    3. Austin

    4. Laski

    Answer: a

  6. The correct sequence in Game theory is

    1. Game choice player equilibrium

    2. payoffs strategies systems game

    3. payoffs choice player game

    4. systems equilibrium game player

    Answer: a

  7. Which one of the following statements is NOT correct?

    1. Diplomacy is an instrument of foreign policy

    2. Major international agreements are usually negotiated by foreign ministers

    3. Diplomats do not play now as great a role in international negotiations as they once did

    4. Diplomats now get greater latitude than they enjoyed in 19th Century

    Answer: d

  8. The idea of “World Systems Theory” signifying the arrival of international capitalist order was predicted in the 1970s. Identify the scholar who advanced this idea

    1. Samuel P. Huntington

    2. Andre Gunder Frank

    3. George Wallerstein

    4. Cardoso

    Answer: c

  9. Neo-Marxists view the economic globalisation as

    1. Equalitarian process

    2. Development process

    3. Hierarchical process

    4. Uneven Hierarchical process

    Answer: c

  10. Which aspect of imperialism does the dependency theory emphasize?

    1. Economic

    2. Political

    3. Cultural

    4. Strategic

    Answer: a

  11. Which one does NOT contribute to the formation of International Government?

    1. Expansion of international trade

    2. Establishment of international organisation

    3. Inter-state rivalry

    4. Means of communication

    Answer: c

  12. S Finer has designated the interest groups as

    1. Invisible governments

    2. Unofficial government

    3. Government within the government

    4. Anonymous empire

    Answer: d

  13. Marxism believes that

    1. the real is the rational and the rational is the real

    2. social relations are rooted in the material conditions

    3. economic relations can be understood in the light of the progress of human mind

    4. it is human consciousness that determines the social life of man

    Answer: b

  14. According to Keohane and Nye, the internationalisation of the world economy had led the major industrialised nations to a pattern of

    1. complex interdependence

    2. complex dependence

    3. dependence

    4. interdependence

    Answer: a

  15. Consider the following statements: The major functions of political parties are

    1. Rule

    2. Interest aggregation

    3. Political socialization

    4. Regulation of the behaviour of the people

    Which of these statements are correct?

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 1 and 4

    Answer: n/a