Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 109 of 150)

  1. The right against exploitation prohibits children

    1. below 14 years of age from employment in family businesses

    2. below 14 years of age from being employed in hazardous occupations

    3. below 14 years from working on family farms

    4. from doing all the above

    Answer: b

  2. The granting of fundamental rights to citizens aims at ensuring

    1. an independent judiciary

    2. socialistic government

    3. individual liberty

    4. none of these

    Answer: c

  3. Which one of the following has been wrongly listed as a freedom provided to the Indian citizens under Article 19?

    1. Freedom of speech and expression

    2. Freedom of residence and settlement

    3. Freedom of profession

    4. Freedom of press

    Codes:

    1. None of the above

    2. only 4

    3. only 3

    4. only 2

    Answer: b

  4. The Preventive Detention Act has a restraining effect on

    1. Right to Equality

    2. Right to Freedom

    3. Right to Religion

    4. Right to Constitutional Remedies

    Answer: b

  5. The right enumerated under the heading ‘Right to freedom’ include

    1. protection against arrest and detention in certain cases

    2. freedom of speech and expression

    3. freedom of conscience

    4. protection of life and personal liberty

    Codes:

    1. 1 2, 3 and 4

    2. only 2

    3. only 1 2

    4. 1 2 and 4

    Answer: d

  6. Only the citizens of India enjoy the right to

    1. equality before law

    2. protection of life and personal liberty H1. Freedom as to payment of taxes for the promotion of any particular religion 4 equality of opportunity in matters of public employment Codes:

      1. 1 2, 3 and 4

      2. 1 3, 4 only

      3. only 4

      4. 3 and 4

    Answer: c

  7. Who is the final authority to expound the meaning of the Constitution?

    1. The Parliament

    2. The President in consultation with Parliament

    3. The Speaker of Lok Sabha in consultation with Supreme Court

    4. The Supreme Court

    Answer: d

  8. Which one of the following sets of Articles in Part 3 of the Constitution emphasises its secular character?

    1. Articles 8 to 11

    2. Articles 25 to 28

    3. Articles 45 to 48A

    4. Articles 14 to 19

    Answer: b

  9. The Fundamental Rights ensure protection of

    1. citizens against exploitation by traders

    2. individual against arbitrary rule

    3. country's security

    4. dignity of citizens

    Answer: b

  10. Civil and political equality gives citizens

    1. right to vote and rights to be elected without any distinction of caste, religion, sex, property, etc

    2. right to vote and right to be elected without any distinction of age, caste, creed or sex

    3. equal opportunity for taking part in elections

    4. the right to occupy highest office in the State irrespective of qualifications

    Answer: a

  11. Which one of the following is not a right listed in the Constitution?

    1. Equality in matters of appointment under State

    2. Denial of special treatment for all sections including women, children and backward classes

    3. Abolition of titles other than academic and military distinctions Codes:

      1. 1 2 and 3

      2. I and 3 only

      3. 2 only

      4. 1 2 only

    Answer: c

  12. Which Fundamental Right is concerned with abolition of social distinctions?

    1. Right to equality

    2. Right against exploitation

    3. Right to life and liberty

    4. Cultural and educational rights

    Answer: a

  13. The Fundamental Rights have the sanction of

    1. the Supreme Court

    2. the Constitution

    3. majority opinion

    4. the Government

    Answer: b

  14. How can the Fundamental Right be suspended?

    1. If Parliament passes a law by two-thirds majority

    2. If the Supreme Court orders it

    3. If the President orders it in the time of National Emergency

    4. They can never be suspended

    Answer: c

  15. Which of the following one provided for in the Fundamental Right regarding prohibition of discrimination on grounds of religion, race, case, sex, or place of the birth?

    1. Access to hotels and places of public entertainment

    2. Access to clubs

    3. Access to shops

    4. Access to public restaurants Codes:

      1. 1 2, 3 and 4

      2. 1 and 4 only

      3. 1, 3 and 4 only

      4. 3 and 4 only

    Answer: c

  16. The basic condition imposed on the citizen's right to assemble is that the assembly should be

    1. for constructive aims

    2. peaceful and unarmed

    3. non-violent

    4. peaceful

    Answer: b

  17. Under the Indian Constitution, a citizen

    1. cannot be deprived of his life and liberty under any condition

    2. can be deprived of life and liberty by the President during emergency

    3. can be deprived of life and liberty only in accordance with the procedure established by law

    4. none of the above

    Answer: c

  18. In which case did the Supreme Court declare that a Constituent Assembly should be convened to amend the Fundamental Rights?

    1. Golak Nath vs. State of Punjab

    2. Gopalan case

    3. Kesavananda Bharati case

    4. Sajjan Singh vs. Union of India

    Answer: a

  19. What was the main judgement of the Supreme Court regarding Parliament's right to amend the Fundamental Rights in the Kesavananda Bharati case

    1. The Supreme Court took away the right of Parliament to amend the Fundamental Rights

    2. The Supreme Court declared that Parliament had no right to amend the Fundamental Rights

    3. The Supreme Court upheld the right of Parliament to amend any part of Constitution including Part 3 of the Constitution but it also declared that Parliament had no right to amend the basic structure of the Constitution

    4. None of the above

    Answer: c

  20. The right which is available only to citizens are

    1. Freedom of speech, assembly and association

    2. Freedom to acquire property or to carry on any occupation, trade or business

    3. Freedom to move, reside and settle in any part of the territory of India 4 Right to Constitutional Remedies Codes:

      1. 1 2, 3 and 4

      2. 1 2 and 3

      3. 1 2

      4. 1 2 only

    Answer: b

  21. January 26 was selected as the date for the inauguration of the Constitution because

    1. it was considered to be an auspicious day

    2. on that day the Quit India Movement was started in 1942

    3. the Congress had observed it as the Independence Day in 1930

    4. none of the above

    Answer: c

  22. Which one of the following is not treated as part of the Constitution?

    1. Preamble

    2. Fundamental Rights

    3. Directive Principles of State Policy

    4. None of the above

    Answer: d

  23. India adopted a federal system with a strong centre from

    1. USA

    2. Canada

    3. Australia

    4. New Zealand

    Answer: b

  24. Which one of the following features of the Indian Constitution was greatly influenced by the Government of India Act, 1935?

    1. federal scheme

    2. powers of the federal judiciary

    3. office of the governor

    Codes:

    1. 1 2

    2. 2 and 3

    3. 1 and 3

    4. 1 2 and 3

    Answer: d