Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 111 of 150)

  1. Cultural and Educational Rights have been incorporated with the objective, in the Chapter on Fundamental Right

    1. To preserve Indian culture

    2. To evolve a single culture

    3. To eradicate illiteracy

    4. To help minorities to conserve their culture

    Answer: d

  2. In what way the Fundamental Rights can be suspended?

    1. They can never be suspended

    2. If the President orders it in the time of National Emergency

    3. If the Parliament passes a law by two-thirds majority

    4. If the Supreme Court orders it

    Codes:

    1. 1 only

    2. 1 2 only

    3. II and 4 only

    4. 2 only

    Answer: d

  3. Right to equality includes

    1. Equality before law

    2. Right against discrimination on grounds of race, caste, religion etc.

    3. Equal pay for equal work

    4. Abolition of untouchability

    V Abolition of all titles Codes:

    1. 1 2 & 4

    2. 1 2, 3 & 4

    3. 1 I1 4&V

    4. All of them

    Answer: a

  4. Who among the following can impose reasonable restrictions on the rights of the Indian citizen?

    1. the Supreme Court

    2. the Parliament

    3. the President

    4. none of the above

    Answer: c

  5. Which of the following statements are incorrect?

    1. the Fundamental Rights of the Indian citizens cannot be suspended under any circumstances

    2. the Fundamental Rights of the Indian citizens can be suspended by the Parliament by a two-third majority

    3. the Fundamental Rights of the Indian citizens can be suspended by the President during the National Emergency

    4. the Fundamental Rights of the Indian citizens can be suspended by the President during the National Emergency as well as during the emergency arising due to breakdown of Constitutional machinery in a State

    Codes:

    1. 2 3, 4

    2. 1 3, 4

    3. 1 2, 3

    4. 1 2, 4

    Answer: d

  6. Which of the following statements are incorrect?

    1. the Fundamental Rights granted by the Indian Constitutions are absolute

    2. the Fundamental Rights of the Indian citizens are non-justiciable

    3. the Fundamental Rights of the Indian citizens are justiciable

    4. the Fundamental Rights of the Indian citizens protect them against the tyranny of the majority

    Codes:

    1. 1 2, 3

    2. 2 3, 4

    3. 1 3, 4

    4. 1 2, 4

    Answer: d

  7. Which of the following have been listed as the features of rule of law in Britain?

    1. all persons are equally subject to ordinary laws, administered by ordinary courts

    2. regular law is superior to arbitrary power of the Government

    3. no person can be made to suffer in body or goods except for distinct breach of law

    4. none of the above

    Answer: a

  8. Which of the following are the points of criticism against the Fundamental Rights?

    1. the economic and social rights do not find any place in the Chapter on Fundamental Rights

    2. the Fundamental Rights are almost absolute and attach too much importance to the interests of the individual

    3. the remedies for the protection of the Fundamental Rights are very expensive and beyond the capacity of the ordinary citizens

    4. the Rights are hedged with so many restrictions and limitations that they virtually became ineffective

    Codes:

    1. 1 2, 3

    2. 1 2, 4

    3. 1 3, 4

    4. 2 3, 4

    Answer: c

  9. The Right to Freedom of Religion granted by the Indian Constitution implies that the Indian citizens

    1. not having faith in some religion shall not be appointed to the Government offices

    2. have to follow the religion of the State

    3. are free to have faith in a religion other than the State religion

    4. have the freedom to profess, practise or propagate a religion of their choice

    Answer: d

  10. The doctrine of ‘severability’ advocated in connection with the judicial review means

    1. the Supreme Court can substitute new provisions for the objectionable portions of law to make it conform to the provisions of the Constitution

    2. The Supreme Court has to declare the entire law as void even if some portions of the law contravene the Constitution

    3. the Supreme Court can declare only such portion of law as void which is inconsistent with the provisions of the Constitution

    4. none of the above

    Answer: c

  11. Cultural and Educational Rights are mentioned in

    1. Article 28 & 29

    2. Article 29 & 30

    3. Article 30 & 31

    4. Article 28, 29 & 30

    Answer: b

  12. The Supreme Court passed the special judgement that the basic tenets of our constitution cannot be changed by the Parliament by any amendment in the

    1. Balananda Saraswathi case

    2. Golaknath case

    3. Keshavanand Bharati case

    4. Minerva Mills Ltd. & others

    Answer: c

  13. The basic structure theory of the Constitution of India implies that

    1. certain features of the Constitution are so essential to it that they cannot be abrogated

    2. fundamental rights cannot be abridged or taken away

    3. the Constitution cannot be amended except in accordance with the procedure prescribed in Art. 368

    4. the Preamble of the Constitution cannot be amended for it is not a part of the Constitution and at the same time represents its real spirit.

    Answer: a

  14. Which Article of the Constitution abolishes untouchability?

    1. Article 42

    2. Article 15

    3. Article 14

    4. Article 17

    Answer: d

  15. The Doctrine that the Fundamental Rights can not be amended under Article 368 was propounded by the Supreme Court in

    1. Gopalan Vs. State of Madras

    2. Keshvanand Bharati Vs. State of Kerala

    3. Golaknath Vs. State of Punjab

    4. Maneka Vs. Union of India

    Answer: c

  16. Under the provisions of the Indian Constitution a community can be declared a minority community on the basis of

    1. Religion only

    2. Either Religion or Language

    3. Either Language or Caste

    4. Either religion or Race

    Answer: b

  17. Which of the following pairs is not correctly matched?

      • Equality before Law
      • Guaranteed to both citizens and non-citizens
      • Altering the name of a state
      • Power of a State Legislature
      • Creating a new State
      • Power of Parliament
      • Equality of opportunity in Public Employment
      • Guaranteed only to Indian citizens

    Answer: b

  18. Which of the following are not included in the right to freedom of religion in the Constitution of India?

    1. Freedom of conscience and the right to practise and propagate religion

    2. Levying of taxes or use of funds of the government for the promotion or maintenance of any religion

    3. Establishment and maintenance of religion and charitable institutions

    4. Imparting of religious instructions in any government maintained institutions Select the correct answer from the code given below: Codes:

      1. 1 2

      2. 1 2, 3

      3. 1 3, 4

      4. 2 4

    Answer: d

  19. Which of the following are envisaged by the Right against exploitation in the Constitution of India?

    1. Prohibition of traffic in human beings and forced labour

    2. Protection of the interests of minorities

    3. Prohibition of employment of children in factories and mines

    4. Abolition of untouchability

    Choose the correct answer from the code given below

    Codes:

    1. 1 2

    2. 1 3

    3. 1 4

    4. 2 3, 4

    Answer: b

  20. The State shall not make any law which takes away or abridges the Fundamental Rights Which one of the following shall not be construed as law for this purpose?

    1. Ordinance

    2. By-law

    3. Rule

    4. Constitutional Amendments

    Answer: d

  21. Which of the following statements regarding the Article 22 of the Constitution of India are correct?

    1. The fundamental right conferred by this Article protects persons against arrests and detention in certain cases

    2. This fundamental right is guaranteed to both citizens and non-citizens

    3. The rights guaranteed under this provision are applicable to those arrested under laws providing for preventive detention

    4. The rights guaranteed under this article are not applicable to enemy aliens

    Choose the correct answer from the code given below

    Codes:

    1. 1 2, 3

    2. 2 4

    3. 1 2, 4

    4. 1 3

    Answer: c

  22. A writ of prohibition is an order issued by the Supreme Court or High Court which

    1. Affects the subject of production and consumption of liquor

    2. Prohibits the police from arresting a person

    3. Prohibits the administrative authority from taking a particular action

    4. Prohibits a quasi-judicial authority from proceeding with a case

    Answer: d

  23. Fundamental Rights guaranteed in the Indian Constitution can be suspended only by

    1. A proclamation of National Emergency

    2. An act passed by Parliament

    3. An amendment of the Constitution

    4. The judicial decisions of the Supreme Court

    Answer: a

  24. Which one of the following Fundamental Rights is guaranteed only to the citizens and not to the foreigners?

    1. Equality before law and equal protection of law

    2. Freedom of speech and expression

    3. Right to life and personal liberty

    4. Right to freedom of religion

    Answer: b