Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 112 of 150)

  1. Which of the following are the differences between the Fundamental Rights and the Directive Principles?

    1. Fundamental Rights are negative injunctions, while the Directive Principles are positive instruction to the government

    2. Fundamental Rights are justiciable while the Directive Principles of State Policy are non-justiciable

    3. Fundamental Rights enjoy constitutional basis while the Directive Principles are based on conventions

    4. In case of a conflict between the Fundamental Rights and most Directive Principles the former get precedence

    Codes:

    1. 1 2

    2. 1 2, 3

    3. 1 2, 4

    4. 1 2, 3, 4

    Answer: c

  2. Which of the following Directive Principles of State Policy come into category of ‘liberal principles’

    1. The State shall endeavour to secure a uniform civil code throughout the territory of India

    2. The State shall protect every monument or place or object of artistic or historic interest

    3. The State shall endeavour to secure to all workers a living wage and conditions of work ensuring a decent standard of life

    4. The State shall take steps to separate the judiciary from the executive

    Codes:

    1. 1 2, 3

    2. 1 3, 4

    3. 2 3, 4

    4. 1 2, 3, 4

    Answer: d

  3. A uniform civil code mentioned in the Directive Principles of State Policy ensure

    1. economic equality

    2. national security

    3. national integration

    4. support for weaker sections of society

    Answer: c

  4. As a result of the Minerva Mills case, a law will be protected by Art. 31C if

    1. it has been made to implement the Directives in Art 39 (b) & (c)

    2. it has been made to implement any Directive Principle

    3. it conflicts with a Fundamental Right

    4. None of the above

    Answer: a

  5. Which one of the following are listed as a Directive Principle in our Constitution?

    1. Complete freedom in the economic field for the interest of consumers and producers

    2. Regulation of economic system of the country so as to prevent concentration of wealth and means of production

    3. To ensure decent standard of living and facilities of leisure for all workers

    4. To protect and improve the environment and to safeguard forests and wild life

    Codes:

    1. 2 3

    2. 2 3, 4

    3. 2 4

    4. 3, 4

    Answer: b

  6. What is meant by saying that the Directive Principles of State Policy are non-justiciable?

    1. In case they are violated the matter cannot be taken to the Court

    2. Courts are debarred from consideration of Directive Principles

    3. The law of the land does not recognize their existence

    4. They are sacrosanct

    Codes:

    1. 1 2

    2. I

    3. 1 2, 3

    4. 1 2, 3, 4

    Answer: a

  7. What are the Gandhian Principles incorporated in the Indian Constitution?

    1. Efforts to be made for the development of weaker or backward sections of the society

    2. Prohibition on the use of intoxicating liquor except for medicinal purposes

    3. Organisation of village panchayats

    4. Establishment of cottage and small scale industries in rural areas

    Codes:

    1. 1 2, 4

    2. 1 2, 3

    3. 2 3, 4

    4. All four

    Answer: d

  8. The basic difference between the Fundamental Rights and Directive Principles is

    1. Fundamental Rights are positive while Directive Principles are negative

    2. Directive Principles are given precedence over Fundamental Rights by the Courts in all cases

    3. Fundamental Rights are justiciable while Directive Principles are not

    4. None of the above

    Answer: c

  9. The objective of including Directive Principles of State Policy say that the State shall seek to ensure

    1. to establish a Welfare State

    2. to provide best opportunities for development

    3. to check the arbitrary actions of the government

    4. to establish a democratic State

    Answer: a

  10. The Directive Principles are in the nature of

    1. judicial injunctions to the Government to enact certain laws

    2. request to the Government to pay attention to certain subjects

    3. injunctions to the Government to refrain from doing certain things

    4. instructions to the Government to do certain things

    Answer: d

  11. What are the Gandhian Principles that have been incorporated in the Indian Constitution in Part 4 A?

    1. Efforts to be made for the development of weaker or backward sections of the society

    2. Prohibition on use of intoxicating liquor except for medicinal purposes

    3. Organisation of village panchayats

    4. Establishment of cottage and small scale industries in rural areas

    Codes:

    1. 1 3, 4

    2. 1 2, 3

    3. 2 3, 4

    4. All the above

    Answer: d

  12. Which Constitutional Amendment granted a position of primacy to all the Directive Principles over Fundamental Rights?

    1. 24th

    2. 25th

    3. 36th

    4. 42nd

    Answer: d

  13. If the State enacts a law to implement a Directive Principle calling for equitable distribution of the material resources of the community, it

    1. Is put in the Ninth Schedule

    2. Shall be considered void even if, it violates the rights in Articles 14 and 19

    3. Can be struck down by the Supreme Court on grounds of violating the Fundamental Rights

    4. Shall not be considered void if it violates Fundamental Rights under Art. 14 and 19

    Answer: d

  14. Which of the following statements is/are not indicative of the difference between Fundamental Rights and Directive Principles?

    1. Directive Principles are aimed at promoting social welfare, while Fundamental Rights are for protecting individuals from State encroachment

    2. Fundamental Rights are limitations on State action, while Directive Principles are positive instructions for the Government to work towards a just socio-economic order

    3. Fundamental Rights were included in the original Constitution, but Directive Principles were added by the first Amendment

    4. Fundamental Rights are amendable, but Directive Principles cannot be amended

    Codes:

    1. 1 2

    2. II and 3

    3. 3 and 4

    4. 1 2 and 3

    Answer: c

  15. Which of the following are a Directive Principle of State Policy?

    1. Equal pay for equal work for men and women

    2. Equal right to an adequate means of livelihood

    3. Abolition of untouchability

    4. Just and human condition of work Codes:

      1. 1 2, 3, 4

      2. 1 2, 4

      3. 1 2, 3

      4. Only 3

    Answer: b

  16. A socialistic ideology is reflected in the Directive Principle, which calls for

    1. Securing equitable distribution of material resources of the country to prevent concentration of wealth

    2. Promotion of cottage industries

    3. Free and compulsory education for children up to 14 years of age

    4. All the above

    Answer: a

  17. Which of the following directives has not been included in the Constitution with regard to conduct of international relations?

    1. Work for the maintenance of just and honourable relations between nations

    2. Show respect for international law and treaty obligations

    3. Encourage settlement of international disputes through arbitration

    4. Work for disarmament

    Answer: d

  18. The Directive Principles were accorded an overriding position over the Fundamental Rights under certain circumstances Dy

    1. The Constitution

    2. The Forty-Second Amendment

    3. The Forty-Fourth Amendment

    4. The Twenty-Fifth Amendment

    Answer: b

  19. Which one of the following Directive Principles of State Policy does come into the category of “Liberal Principles”

    1. The State shall endeavour to secure a uniform civil code throughout the territory of India

    2. The State shall protect every monument or place or object of artistic or historic interest

    3. The State shall endeavour to secure to all workers a living wage and conditions of work ensuring a decent standard of life

    4. The State shall take steps to separate the judiciary from the executive

    Codes:

    1. 1 2 3, 4

    2. 1 2, 3

    3. 2 3, 4

    4. 1 2, 4

    Answer: d

  20. A uniform civil code has been recommended in the Directive Principles to ensure

    1. To control the population growth

    2. National security

    3. National integration

    4. Support for weaker sections of society

    Answer: c

  21. Which of the following is/are listed among the Directive Principles in Part 4?

    1. Equal pay for equal work

    2. Uniform Civil Code

    3. Small family norm

    4. Education through mother tongue at primary level

    Codes:

    1. 1 2 and 3

    2. 1 2

    3. II and 3

    4. 1 2, 3 and 4

    Answer: b

  22. Which of the following were added to the Constitution?

    1. To protect and improve the environment and safeguard wildlife

    2. Right of workers to participate in management of industries

    3. Right to work

    4. To protect and maintain places of historic interest

    Codes:

    1. I and 3

    2. II and 4

    3. 1 3 and 4

    4. 1 2

    Answer: d

  23. The enforcement of Directive Principles depends mostly on

    1. The Courts

    2. An effective opposition in Parliament

    3. Resources available to the Government

    4. Public cooperation

    Answer: c

  24. Which of the following can be termed ‘Gandhian’ among the Directive Principles?

    1. Prevention of cow slaughter

    2. Promotion of Arts

    3. Establishment of village Panchayats

    4. Uniform Civil Code for the country

    Codes:

    1. 1 2, 3 and 4

    2. 1 2, 3

    3. 1 3 only

    4. 1 2 only

    Answer: b

  25. Among the ‘Socialistic’ Directive Principles may be listed

    1. Prevention of concentration of wealth

    2. Right to work

    3. Separation of judiciary from executive

    4. Organising agriculture along scientific lines

    Codes:

    1. 1 2

    2. 1 2 and 3

    3. 2 and 4

    4. 1 2, 3 and 4

    Answer: a