Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 114 of 150)

  1. Which of the following are true about the Attorney-General of India?

    1. He has the right to vote in the Parliament

    2. He has the right to speak in the Houses of the Parliament

    3. He is not a member of the Cabinet

    4. He must have the same qualifications as are required to be a Judge of the Supreme Court

    Codes:

    1. 1 2, 3

    2. 1, 3, 4

    3. 2, 3, 4

    4. 1 2, 4

    Answer: c

  2. Which of the following executive functions of the Council of Ministers are correctly given?

    1. It formulates the executive policy of the country

    2. It co-ordinates the policies, programs and activities of various departments

    3. It has an important role in filling up various political, judicial and ambassadorial assignments

    4. It has an important role in the election of the President

    Codes:

    1. 2, 3, 4

    2. 1 2, 3

    3. 1 2, 4

    4. 1 2, 3, 4

    Answer: b

  3. Which one of the following officials are appointed by the President on the advice of the Prime Minister?

    1. The Chief Justice of India

    2. The Chairman of FC

    3. Governors of the States

    4. Judges of the HCs

    Codes:

    1. 1 2, 3

    2. 1 2, 3, 4

    3. 1, 3, 4

    4. 2, 3, 4

    Answer: a

  4. Which of the following statements are correct regarding the Prime Minister's position?

    1. He presides over the meetings of the Cabinet

    2. He can remove any minister who refuses to co-operate with him

    3. He and his ministers are responsible to the Lok Sabha

    4. When the Prime Minister resigns, the senior-most minister in the Council of Ministers is appointed the Prime Minister

    Codes:

    1. 1 2, 3

    2. 1, 3

    3. 1 2, 4

    4. 1 2, 3, 4

    Answer: a

  5. Which of the following is/are correct?

    1. If the election of the President or the Vice-President is declared void acts done by him prior to the date of such decision shall be invalidated

    2. Disputes regarding the election of the Vice-President is referred to the Election Commission

    3. No formal impeachment is required for the removal of the Vice-President

    4. No functions are attached to the office of the Vice-President as such

    Codes:

    1. 3 and 4

    2. 1, 3, 4

    3. 2 and 3

    4. 1 2, 3 and 4

    Answer: a

  6. The Vice-President of India can be removed from his office before the expiry of his term

    1. by the Rajya Sabha through a resolution passed by two-thirds majority and agreed to by the Lok Sabha

    2. by the President on the recommendation of the Supreme Court of India

    3. by the Central Council of Ministers

    4. by the President

    Answer: a

  7. During which one of the following situations does the Vice-President discharges the functions of the President?

    1. When the President falls ill

    2. When the President vacates office

    3. When the President dies

    4. When the President has been suspended

    Codes:

    1. 1 2, 4

    2. 2, 3, 4

    3. 1 2, 3

    4. 1, 3, 4

    Answer: c

  8. Which of the following steps can be taken by the President during the Financial Emergency?

    1. Direct the Union and of State Governments to observe such canons of financial propriety as he deems desirable

    2. Suspend the Fundamental Rights of the Indian citizens

    3. Order reduction of salaries and allowances of all the Civil Servants

    4. Order the reduction of the salaries of the Supreme Court and High Court Judges

    Codes:

    1. 1, 3, 4

    2. 1 2, 4

    3. 2, 3, 4

    4. 1 2 3

    Answer: a

  9. Which of the following are judicial powers of the President of India?

    1. He can remove the Judges of the Supreme Court on grounds of misconduct

    2. He appoints the Chief Justice and other Judges of the Supreme Court

    3. He can grant pardon, reprieves and respites to the persons

    4. He can consult the Supreme Court on any question of law or fact which is of public importance

    Codes:

    1. 2, 3

    2. 1 2, 3

    3. 2, 3, 4

    4. 1 2, 3, 4

    Answer: c

  10. Which of the following statements are correct?

    1. The President can send messages to the Parliament

    2. The President can dissolve the Lok Sabha

    3. The President can summon each House of the Parliament

    4. The President is not a part of the Parliament

    Codes:

    1. 1, 3, 4

    2. 1, 4

    3. 1 2, 3, 4

    4. 1 2, 3

    Answer: d

  11. A member of the Parliament or a State legislature can be elected as the President, but

    1. he has to relinquish his seat within six months of his election

    2. he has to resign his seat before contesting the election

    3. he has to relinquish his seat as soon as he is elected

    Codes:

    1. 2 only

    2. 1 only

    3. 3 only

    4. None of above

    Answer: c