Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 115 of 150)

  1. When does the President of India have a choice in the appointment of the Prime Minister?

    1. When one party has an absolute majority in the Lok Sabha

    2. The President do not have any choice in the appointment of the PM and is bound to follow

    3. When no single party has an absolute majority in the Lok Sabha

    4. When no recognised party has a majority in the Lok Sabha

    Answer: c

  2. The Financial powers of the President of India are

    1. he is responsible for the preparation of the Union Budget and causes it to be laid before the Parliament

    2. he appoints the Chairman & members of the Finance Commission

    3. no Money Bill can be introduced without his prior approval

    4. All of these

    Answer: d

  3. Regarding the powers and functions of the President, which of the following are correct?

    1. all legislative proposals involving expenditure from the Consolidated Fund of India have to be recommended by the President to the Parliament for consideration

    2. he may direct the Chief Justice of the Supreme Court to take over a particular case for disposal

    3. he calls upon the party enjoying majority in the Lok Sabha to choose its leader who is then appointed as the Prime Minister

    4. no Money Bill or demand for grant can be introduced or moved in the Parliament unless it has been recommended by the President

    Codes:

    1. 1, 3, 4

    2. 2, 3, 4

    3. 1 2, 4

    4. 3, 4

    Answer: a

  4. How long can a Presidential ordinance remain in force?

    1. 1 year

    2. Two months

    3. Till the President revokes it

    4. Six months

    Answer: d

  5. The President can be removed from office

    1. He cannot leave office once elected unless illness or death occurs

    2. On resignation before expiry of term of five years

    3. On impeachment by Parliament

    Codes:

    1. 2 and 3

    2. 1 2 and 3

    3. 2 only

    4. 1 2

    Answer: a

  6. Which of the followings are requisite qualifications for a candidate to be eligible for the election as the President of India?

    1. Not less than 35 years of age

    2. Must not hold office of profit

    3. Must be eligible to become a member of the Lok Sabha

    4. Must be a member of either House of the Parliament

    Codes:

    1. 1 2, 4

    2. 1 2

    3. 1, 4

    4. 1 2, 3

    Answer: d

  7. Generally the first session of the Parliament starts with an address of the President in which

    1. he makes a survey of the achievements of the Government during the previous year

    2. he makes suggestions to the Government regarding the policy it should follow in the interest of the Country

    3. he outlines the policy and program of the Government during the ensuing year

    4. he does none of the above things

    Answer: c

  8. Which of the following powers of the Prime Minister in relation to the President have been listed correctly?

    1. he communicates all the decisions of the Council of Ministers to the President

    2. he supplies such information to the President regarding proposals of legislation and administration of the Union as the President may need

    3. he signs the bills passed by the two Houses of the Parliament on behalf of the President during his absence

    4. he assists the President in making all the appointments

    Codes:

    1. 1 2, 3

    2. 2, 3, 4

    3. 1 2, 4

    4. 1 2, 3, 4

    Answer: c

  9. Which of the following powers of the Prime Minister with regard to the conduct of foreign relations are incorrect?

    1. he represents the Country in various International Conferences

    2. he receives the diplomatic envoys of other countries

    3. he always heads the Foreign Affairs Ministry

    4. he is the only spokesman of the Government on External Affairs in the Parliament

    Codes:

    1. 1 2, 3

    2. 2, 3, 4

    3. 1, 3, 4

    4. 1 2, 3, 4

    Answer: b

  10. Which of the following are qualifications for the office of the Vice-President of India?

    1. he must be a citizen of India

    2. he must have completed the age of thirty-five years

    3. he must be a member of the Rajya Sabha

    4. he must not hold any office of profit under the Government of India or the Government of any State or under any local or other authority, subject to the control of said Government

    Codes:

    1. 1 2, 3, 4

    2. 1 2, 4

    3. 1 2, 3

    4. 1 2

    Answer: b

  11. Which of the following powers of the Prime Minister with regard to the Parliament are correct?

    1. he has to justify the policy and program of his government on the floor of the Parliament

    2. he makes all important policy announcements on the floor of the Parliament

    3. he summons and prorogues the sessions of the Parliament

    4. he can recommend the dissolution of the Lok Sabha to the President

    Codes:

    1. 1 3, 4

    2. 2 3, 4

    3. 1 2, 3

    4. 1 2, 4

    Answer: d

  12. Which of the following statements are correct?

    1. In India all important laws are introduced in the Parliament by the Members of the Council of Ministers

    2. The Bills introduced by the Council of Ministers are easily passed by the Lok Sabha because of the majority support at its disposal

    3. The Bill introduced by a private members can become an Act even if the Council of Ministers does not support it

    4. The Bill introduced by a Private member can become an Act only if the Council of Ministers supports it

    Codes:

    1. 1 2, 4

    2. 1 3, 4

    3. 2 3, 4

    4. 1 2, 3

    Answer: a

  13. The Comptroller and Auditor General of India has been described as the friend, philosopher and guide of:

    1. the Estimates Committee

    2. the Committee on Public Undertakings

    3. the Public Accounts Committee

    4. all the Parliamentary Committees

    Answer: c

  14. Which of the following powers of the Prime Minister in relation to the Council of Ministers has been correctly listed?

    1. he allocates portfolios among the members of the Council of Ministers

    2. he presides over the meetings of the Council of Ministers

    3. he can dismiss the Council of Ministers if he finds that the members are not cooperating with him

    4. the members of the Council of Ministers are appointed by the President on the recommendation of the Prime Minister

    Codes:

    1. 1 3, 4

    2. 1 2, 4

    3. 1 2, 3

    4. 1 2, 3, 4

    Answer: d

  15. The Chief Justice (or a Judge) of the High Court can be removed by the

    1. Chief Justice of the Supreme Court

    2. same procedure as for the Judges of the Supreme Court

    3. Governor

    4. Union Home Ministry

    Answer: b

  16. The financial functions of the Council of Ministers does not include the right

    1. to control expenditure out of the Contingency Fund of India

    2. to prepare and introduce the Budget in the Parliament

    3. to certify whether a Bill is a Money Bill or not

    4. to appoint Finance Commission from time to time

    Codes:

    1. 1 3, 4

    2. 1 4

    3. 3, 4

    4. 1 3

    Answer: c

  17. Part V of the Constitution deals with

    1. Union Executive

    2. Parliament

    3. Supreme Court and High Court

    4. Comptroller and Auditor General

    Codes:

    1. 1 2

    2. 1 2 and 3

    3. 1 only

    4. 1 2 and 4

    Answer: d

  18. The executive authority of the Union is vested by the Constitution in the

    1. Prime Minister

    2. President

    3. Cabinet

    4. Union Legislature

    Answer: b

  19. Which of the following groups take/takes part in the election of the President of India?

    1. All Members of Parliament

    2. Members of State Legislative Assemblies

    3. Elected members of State Legislative Assemblies

    4. Elected members of State Legislative Councils

    Codes:

    1. I and 3

    2. 1 2

    3. 1 2 and 3

    4. 3 only

    Answer: d