Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 117 of 150)

  1. What is the maximum age prescribed for election as President of India?

    1. 58 years

    2. 62 years

    3. 60 years

    4. No such limit

    Answer: d

  2. Which of the following does the President appoint?

    1. Finance Commission

    2. Planning Commission

    3. Commission on Official Languages

    4. UPSC

    Codes:

    1. 1 4 only

    2. 1 2, 3, 4

    3. 1 3, 4

    4. 1 2, 3

    Answer: b

  3. The office of the Prime Minister of India

    1. Is based on conventions

    2. Has been created by Parliament

    3. Has been created by the Constitution

    4. Is less powerful than that of the President

    Answer: c

  4. The Council of Ministers has no option but to resign if it loses the confidence of

    1. Parliament

    2. Either House of Parliament

    3. Rajya Sabha

    4. Lok Sabha

    Answer: d

  5. The Ministers are individually responsible to

    1. The President

    2. The House of the People

    3. The Prime Minister

    4. The House of which they are members

    Answer: a

  6. The President selects as Prime Minister

    1. The leader of the party in majority in Lok Sabha

    2. Any one he wishes to

    3. The person who is in a position to win the confidence of the majority in Lok Sabha

    4. The leader of the party having a majority of seats in either Lok Sabha or Rajya Sabha Codes:

      1. 1 only

      2. I or 3

      3. II or 4

      4. 1 3 or 4

    Answer: b

  7. The Prime Minister is

    1. Elected by the Lok Sabha

    2. Elected by the Parliament

    3. Appointed by the President

    4. Nominated by the party enjoying majority in Lok Sabha

    Answer: c

  8. Ministers may be chosen from

    1. Lok Sabha

    2. Rajya Sabha

    3. Outside the Legislature Codes:

      1. 1 only

      2. 2 only

      3. 1 2

      4. 1 2 and 3

    Answer: d

  9. In the event of the resignation or death of the Prime Minister

    1. The Ministry is dissolved

    2. Fresh general elections must take place

    3. The Cabinet may choose another leader

    4. The President decides what to do

    Answer: a

  10. The Prime Minister is said to hold office during the pleasure of the President but in reality he stays in office as long as he enjoys the confidence of

    1. The electorate

    2. The Lok Sabha

    3. The party to which he belongs

    4. Parliament

    Answer: b

  11. The portfolios are allocated to the ministers by

    1. The President

    2. The Prime Minister

    3. Collective decision of the Council of Ministers

    4. Individual choice

    Answer: b

  12. In practice the policy of the Government is shaped by

    1. All the ministers

    2. The Prime Minister

    3. The Cabinet

    4. Special committees

    Answer: c

  13. That the Prime Minister acts as a channel of communication between the President and the Council of Ministers is provided by

    1. Convention

    2. Statute

    3. Article 78

    4. Article 75

    Answer: c

  14. The Attorney-General of India holds office during the pleasure of the

    1. President

    2. Prime Minister

    3. Parliament

    4. Chief Justice

    Answer: a

  15. Which of the following is/are correct with regard to the office of Attorney-General of India?

    1. He is a member of the Cabinet

    2. He can speak in either House of Parliament and vote on any issue

    3. He must be qualified to become a judge of the Supreme Court

    4. His remuneration is fixed by Parliament

    Codes:

    1. 2 4

    2. 1 2, 4

    3. 3 only

    4. 3, TV

    Answer: c

  16. To whom does the President address his letter of resignation?

    1. The Prime Minister

    2. The Vice President

    3. The Speaker

    4. The Chief Justice

    Answer: b

  17. The President of the Union of India has the same constitutional authority as the

    1. British Monarch

    2. President of USA

    3. President of France

    4. President of USSR

    Answer: a

  18. Which of the following are appointed by the President?

    1. Judges of the High Court

    2. Lt. Governors of the Union Territories

    3. Vice-President

    4. Chief Election Commissioner

    Codes:

    1. 1 2, 3

    2. 2 3, 4

    3. 1 2, 4

    4. 2 4

    Answer: c