Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 119 of 150)

  1. The Vice-President who assumes the office of the President in case of vacancy due to death holds it for

    1. The unexpired term

    2. One year

    3. Six months at most

    4. The period till the date for presidential election is notified

    Answer: c

  2. An ‘office of profit’ which disqualifies a person from being a member of the Union or State Legislature includes office held under

    1. The Government of India

    2. A State Government

    3. A Local authority

    Codes:

    1. 1 2, 3

    2. 1 2 only

    3. 3 only

    4. None of these

    Answer: a

  3. An ordinance can be issued by the President

    1. On any subject

    2. Subject to the same constitutional limitations as legislation by Parliament

    3. In his individual judgement as well as on the advice of the Council of Ministers

    4. At any time

    Answer: b

  4. An ordinance promulgated by the President

    1. Has an indefinite life

    2. Is workable only if the Lok Sabha is dissolved

    3. Must be laid before Parliament when it reassembles

    4. Is a parallel power of legislation available to the President even when Parliament is in session

    Answer: c

  5. The Union Legislature cannot legislate on a subject in the State List unless

    1. The President calls upon it to do so

    2. The Rajya Sabha passes a resolution that it is necessary in national interest to do so

    3. The Speaker certifies that it is necessary

    4. There is a national emergency

    Answer: b

  6. At a joint sitting of Parliament a bill has to be passed

    1. By a simple majority of the total number of members of both Houses

    2. By a two-thirds majority of the total number of members of both Houses

    3. By a simple majority of the total number of members of both Houses present and voting

    4. By a two-thirds majority of the total number of members of both Houses present and voting

    Answer: c

  7. The two Houses of Parliament enjoy co-equal power in all spheres except

    1. Financial matters

    2. Responsibility of the Council of Ministers

    3. Amendment procedure

    4. Election of President

    Codes:

    1. 3 and 4

    2. 2 3 and 4

    3. 1 2, 3

    4. 1 2

    Answer: d

  8. The election to the office of the President is conducted by

    1. The Speaker of Lok Sabha

    2. The Prime Minister's Office

    3. The Election Commission of India

    4. The Minister for Parliamentary Affairs

    Answer: c

  9. Impeachment proceedings against the President of India can be initiated

    1. By the Supreme Court

    2. Only in the Lok Sabha

    3. In either House of Parliament

    4. Only in a joint sitting of the two Houses

    Answer: c

  10. In the appointment of which of the following officials has the President say?

    1. Judges of the Supreme Court

    2. Judges of High Courts

    3. Judges of District and Session Courts

    4. Attorney General of India

    Codes:

    1. 1 2, 3, 4

    2. 1 2, 4

    3. 1 2

    4. 1 4

    Answer: b

  11. A national emergency remains in operation, with the approval of the Parliament, for

    1. A maximum period of three years

    2. A maximum period of one year

    3. A maximum period of six months

    4. An indefinite period

    Answer: c

  12. The President can make use of his discretionary powers

    1. when there is a dispute between the Prime Minister and the Cabinet

    2. when no party has majority in the Lok Sabha and he has to choose a Prime Minister

    3. when the ruling party loses its majority in the Lok Sabha and recommends for dissolution of the House

    4. when he decides to refer the advice of the Union Cabinet back for reconsideration

    Codes:

    1. 1 only

    2. 1 2, 3, 4

    3. 2 3, 4

    4. 2 4

    Answer: c

  13. The President, who is the head of the state under the parliamentary system prevailing in India

    1. Enjoys absolute powers

    2. Enjoys limited but real powers

    3. Enjoys only nominal powers

    4. Enjoys no powers

    Answer: c

  14. Proclamation of President's rule in a state can be made

    1. When a bill introduced by the state government is defeated in the state legislature

    2. If the President, on receipt of report from the governor of the state, is satisfied that a situation is likely to arise in which the government of the state cannot be carried on in accordance with the provisions of the Constitution.

    3. If the President, on receipt of a report from the governor of the state or otherwise is satisfied that a situation has arisen in which the government of the state cannot be carried on in accordance with the provisions of the Constitution

    4. When the Governor and the Chief Minister of a state differ on a vital issue.

    Answer: c