Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 120 of 150)

  1. The composition of the Committee on Public Under taking which has a total of 15 members in terms of member from Lok Sabha & Rajya Sabha are

    1. 5 from Rajya Sabha, 9 from Lok Sabha and the Speaker

    2. 8 from Lok Sabha and 7 from Rajya Sabha

    3. 10 from Lok Sabha and 5 from Rajya Sabha

    4. all from Lok Sabha

    Answer: c

  2. The Committee of Indian Parliament which has the largest membership is

    1. Committee on Privileges

    2. The Public Accounts Committee

    3. The Estimates Committee

    4. The Committee on Public Undertakings

    Answer: c

  3. Which one of the following statements about the Parliamentary Committee on Public Sector Undertaking are true?

    1. It examines the reports and accounts of certain specified public sector undertakings and the reports of the Auditor General

    2. It approves the appointments of the Chairman of certain specified public sector undertakings

    3. It examines whether public undertakings are being run efficiently

    4. It also examines whether they are being managed in accordance with sound business principles and prudent commercial practice

    Codes:

    1. 1 2, 3

    2. 2 3, 4

    3. 1 2, 3, 4

    4. 1 3, 4

    Answer: d

  4. What will follow if a Money Bills is substantially amended by the Rajya Sabha?

    1. The President may call a joint sitting for passing the Bill

    2. The Lok Sabha may send the Bill to the Rajya Sabha for reconsideration

    3. The Lok Sabha cannot consider the Bill further

    4. The Lok Sabha may still proceed with the Bill, accepting or not accepting the recommendations of the Rajya Sabha

    Answer: d

  5. Which one of the following statements about the freedom from arrest enjoyed by the members of the Parliament are correct?

    1. A member of the Parliament cannot be arrested during the continuance of a meeting of the House or a Committee there of which he is a member

    2. He cannot be arrested during the continuance of the joint sitting of the Houses

    3. He cannot be arrested during a period of 14 days before and after such meetings or sittings

    4. These immunities are equally applicable to arrest in civil or criminal cases and preventive detention

    Codes:

    1. 1 2, 4

    2. 1 2, 3

    3. 2 3, 4

    4. 1 2, 3, 4

    Answer: b

  6. Which of the following fall within the financial powers of the Indian Parliament?

    1. The Parliament can reduce or reject the demands of the Government

    2. The Parliament can propose any tax

    3. No expenditure can be incurred without the sanction of the Parliament

    4. No taxes can be levied without the consent of the Parliament

      1. 1 3, 4

      2. 1 3, 4

      3. 2 3, 4

      4. 1 3, II

    Answer: a

  7. Which of the following are correct regarding the Money Bill?

    1. if a Money Bill passed by the Lok Sabha is not returned to it within a period of 2 weeks of its transmission to the Rajya Sabha, it shall be deemed to have been passed by both the Houses

    2. its rejection in the Rajya Sabha means the defeat of the Government

    3. to be introduced in Parliament, it requires the recommendation of the President

    4. it has to be introduced in the Lok Sabha

    Codes:

    1. 3, 4

    2. 1 3, 4

    3. 2 3, 4

    4. 1 3, 4

    Answer: b

  8. The Constitution provides that a House of Parliament may declare a seat vacant

    1. in the case of a member who is guilty of breach of privilege of the House

    2. in the case of a member who has been absent for 60 days without the permission of the House

    3. if a member resigns

    Codes:

    1. 1 2

    2. 2 only

    3. 1 2, 3

    4. 1 only

    Answer: c

  9. Questions of disqualification of member of the Parliament have to be decided by

    1. the Election Commission, in consultation with the Speaker of the Lok Sabha

    2. the Speaker or the Chairman of the respective House in consultation with the Election Commission

    3. the President, according to the opinion of the Election Commission

    4. the Supreme Court

    Answer: b

  10. Which of the following are the functions of the Estimate Committee?

    1. it prepares the estimates of expenditure for the ensuing year

    2. it suggests alternative policies with a view to bring about efficiency and economy in administration

    3. it suggests the forms in which the estimates are to be presented to the Parliament

    4. it examines whether the money is well laid out within the limit of the policy implied in the estimates

    Codes:

    1. 2 3, 4

    2. 1 2, 3

    3. 1 3, 4

    4. 1 2, 4

    Answer: a

  11. Which one of the following statements are not correct?

    1. a Money Bill can be introduced by any member of the Parliament but generally only members with specialised knowledge of finance introduce the same

    2. a Money Bill can be introduced only in the Lok Sabha

    3. a Money Bill can be introduced only by the Ministers

    4. a Money Bill can be introduced only on the recommendation of the President

    Answer: a

  12. Which one of the following functions of the Public Accounts Committee has been wrongly listed?

    1. it sees that the Executive has followed the financial rules and regulations

    2. it suggests the forms in which the accounts of the Government Department and Public Undertaking are to be maintained

    3. it sees that the money has been spent for the purpose for which it was sanctioned by the Parliament

    4. it sees that the expenditure does not exceed the grants made by the Parliament

    Answer: b

  13. At the Third Reading of the Bill

    1. the committee chairman presents his report

    2. the dissenting report is submitted

    3. the Bill is discussed clause by clause

    4. no substantive amendment to the Bill is proposed

    Answer: c

  14. In a parliamentary democracy the

    1. Executive controls the Legislature

    2. Executive and Legislature are strictly separate

    3. Judiciary controls both Legislature and Executive

    4. Legislature controls the Executive

    Answer: d

  15. The quorum of the Parliament is fixed at

    1. one-tenth of the membership of the House

    2. two-thirds of the membership of the House

    3. one-third of the membership of the House

    4. one-eighth of the membership of the House

    Answer: a

  16. Money from the Contingency Fund of India can be withdrawn only after

    1. the Appropriation Act has been passed by the Parliament

    2. the approval of the President

    3. the Appropriation Bill is introduced in the Parliament

    4. the prior approval of the Comptroller and Auditor General

    Answer: a

  17. Which of the following points of criticisms are leveled against the amendment procedure in the Indian Constitution?

    1. there is no provision for special Conventions for amendment of the Constitution as in the USA

    2. too much power has been given to the States in the matter of proposing amendments to the Constitution

    3. the states have not been given sufficient powers with regard to amendment of the Constitution

    4. too much power has been given to the Union Parliament with regard to the amendment of the Constitution

    Codes:

    1. 1 3, 4

    2. 1 2, 3

    3. 2 3, 4

    4. 1 2, 3, 4

    Answer: a

  18. The Deputy Chairman of the Rajya Sabha is

    1. Nominated by the Chairman

    2. Elected by elected members of the Rajya Sabha

    3. Nominated by the President

    4. Elected by the Rajya Sabha from amongst its members

    Answer: d

  19. When a resolution for the removal is under consideration, the Speaker

    1. Does not take part in the proceedings of the House

    2. Has no right to vote

    3. Has the right to speak in the House even though he shall not preside

    Codes:

    1. I

    2. 1 2

    3. II

    4. 3

    Answer: d

  20. A joint sitting may be called

    1. Only in case of national emergency

    2. To enable a Constitutional Amendment to be passed in a hurry

    3. When taxes approved by one House are rejected by the other Codes:

      1. I and 3

      2. II and 3

      3. 1 2 and 3

      4. None of these

    Answer: d

  21. Money Bill

    1. Cannot be introduced in the Council of States

    2. Needs to be certified as such by the President

    3. Can be amended by the Council of States

    4. President has to assent it without delay

    Codes:

    1. 1 2, 3, 4

    2. 1 2, 4

    3. 2 3, 4

    4. 2 4

    Answer: a

  22. The Annual Financial Statement is caused to be laid before both Houses of Parliament by the

    1. President

    2. Speaker

    3. Vice-President

    4. Finance Minister

    Answer: a

  23. Which House is better placed with regard to control over the executive?

    1. Lok Sabha

    2. Rajya Sabha

    3. Both are equally placed

    4. It depends from which House the Prime Minister comes

    Answer: a

  24. The privileges enjoyed by the members of Parliament individually include

    1. freedom from arrest in all cases

    2. freedom from attendance as witness while Parliament is in session

    3. unlimited freedom of speech

    Codes:

    1. 1 2, 3

    2. 2 3

    3. 2 only

    4. 3 only

    Answer: c

  25. Parliament is empowered to get the following removed

    1. Comptroller and Auditor General

    2. Supreme Court judges

    3. Chairman of UPSC

    4. High Court judges

    Codes:

    1. 1 2, 3, 4

    2. 1 2, 4

    3. 2 4 only

    4. 1 2

    Answer: a