Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 127 of 150)

  1. The High Court enjoys the power

    1. To issue writs for the enforcement of rights conferred on the citizens of India

    2. To exercise superintendence over the working of Courts and Tribunals under its jurisdiction

    3. To make general rules and prescribe forms regulating the practices and proceeding of Courts under its jurisdiction

    Codes:

    1. 1 3

    2. 2 3

    3. 1 2

    4. 1 2, 3

    Answer: d

  2. Which of the following are correct?

    1. The Supreme Court cannot interfere with the delimitation of the constituencies

    2. The Supreme Court cannot question the detention or arrest of a person or an Act, if it has been made in accordance, with the procedure established by law

    3. The Supreme Court cannot declare unconstitutional a law passed by the Parliament

    4. The Supreme Court cannot question the decision of the Speaker as to whether a Bill is a Money Bill or not

    Codes:

    1. 2, 3, 4

    2. 1, 2, 4

    3. 1, 2, 3

    4. 1, 2, 3, 4

    Answer: b

  3. The salary and other allowances of the Judges of the High Courts are charged to

    1. the Contingency Fund of India

    2. the Consolidated Fund of India and the State on fifty-fifty basis

    3. the Consolidated Fund of India

    4. the Consolidated Fund of the State

    Answer: d

  4. The Judges of the High Court can be removed from their office during their tenure

    1. by the Governor, if the State Legislature passes a resolution to this effect by two-thirds majority

    2. by the Chief Justice on the recommendation of the Parliament

    3. by the President on the basis of a resolution passed by the Parliament by two-thirds majority

    4. by the Chief Justice on the advice of the President

    Answer: c

  5. Which of the following are the powers of the Supreme Court of India?

    1. it appoints the Judges of the High Court

    2. it is a Court of record and enjoys all the powers of such a Court

    3. the decisions of the Supreme Court are enforceable throughout the territory of India

    4. it decides all the disputes regarding the election of the President or the Vice-President

    Codes:

    1. 1, 2, 3

    2. 2, 3, 4

    3. 1, 3, 4

    4. 1, 2, 4

    Answer: b

  6. Match the following:

    List-I List-II
    1. Jurisdiction to interpret the Constitution

    2. A Supreme Court or High Court Judge shall not be removed except in the manner specified in the Constitution

    3. Petitions for divorce

    4. Consumer disputes

    1. Consumer Forum

    2. Independence of judiciary

    3. Family courts and maintenance

    4. High Courts and Supreme Court

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: d

  7. Which of the following falls within the supervisory powers of the High Court?

    1. to call for reports from the subordinate courts under its jurisdiction

    2. to make general rules and prescribe forms for regulating the practice and proceedings of lower courts

    3. to settle tables of fees to be allowed to sheriff and others practicing before these courts

    4. to supervise the working of tribunals constituted by or under any law relating to the Armed Forces

    Codes:

    1. 1, 3, 4

    2. 1, 2, 4

    3. 2, 3, 4

    4. 1, 2, 3

    Answer: d

  8. Which of the following conditions contribute to the Independence of Judiciary in India?

    1. no change in salary and service conditions of the judges can be made which operates against their interest, after their appointment

    2. once appointed they cannot be removed from their office before the date of retirement

    3. the salary and allowance of the judges are charged to the Consolidated Fund of India and are not subject to the Parliamentary vote

    4. Retired judges are not permitted to carry on practice before any Court or tribunal in India

      1. 1, 2, 3

      2. 2, 3, 4

      3. 1, 3, 4

      4. 1, 2, 4

    Answer: c

  9. Which of the following statements regarding the Supreme Court of India are correct9

    1. it acts as the guardian of the liberties of the people of India

    2. it acts as the guardian of the Constitution

    3. it acts as the protector of the Directive Principles of State Policy

    4. it has final power to investigate disputes regarding election of the President and the Vice President of India

    Codes:

    1. 1, 2, 3

    2. 1, 2, 4

    3. 2, 4

    4. 1, 2, 3, 4

    Answer: b

  10. Which of the following cases fall within the original jurisdiction of the Supreme Court?

    1. disputes between the Government of India and one or more States

    2. disputes between two or more States

    3. disputes concerning foreign diplomats

    4. disputes between the Government and Government of any other nation

    Codes:

    1. 1 only

    2. 1, 2

    3. 1, 2, 3

    4. 1, 2, 3, 4

    Answer: b

  11. The Advisory Powers of the Supreme Court of India imply that

    1. it tenders advice to the President on questions

    2. it tenders advice to the Prime Minister on legal matters

    3. it tenders advice to the Government of India on all constitutional matters

    4. it has power to tender advice to all the above persons

    Answer: a

  12. The Chief Justice of India can be removed in accordance with the procedure laid down in the Constitution, by the

    1. President on a resolution by the Parliament

    2. Parliament alone

    3. Majority of the Judges of the Supreme Court

    4. the President only

    Answer: a

  13. The Chief Justice of the High Court is appointed by the

    1. President in consultation with the Chief Justice of India and the Governor of the State

    2. Chief Justice of the Supreme Court in consultation with the President and the Prime Minister

    3. Governor in consultation with the President

    Answer: a

  14. The Chief Justice (or a Judge) of the High Court can be removed by the

    1. Chief Justice of the Supreme Court

    2. same procedure as for the Judges of the Supreme Court

    3. Governor

    4. Union Home Ministry

    Answer: b

  15. Which of the following union territories has a High Court of its own

    1. Chandigarh

    2. Pondichery

    3. Delhi

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 1 and 3

    3. 3 only

    4. 2 and 3

    Answer: c