Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 128 of 150)

  1. Which of the following steps cannot be taken by the President during the Financial Emergency?

    1. Direct the Union and the State Governments to observe such canons of financial propriety as he deems desirable

    2. Suspend the Fundamental Rights of the Indian citizens

    3. Order reduction of salaries and allowances of all the Civil Servants

    4. Order the reduction of the salaries of the Supreme Court and High Court Judges

    Codes

    1. 1, 3, 4

    2. 1, 2, 4

    3. 2, 3, 4

    4. 1, 2, 3

    Answer: a

  2. Which of the following changes is affected during the Emergency due to constitutional breakdown of the State machinery?

    1. the President can assume to himself all or any of the functions of the Government of the State

    2. the President can assume the powers of the High Court of the State

    3. the President can declare that the powers of the Legislature of the State shall be exercised by the Parliament

    4. the President can suspend the operation of any provision of the Constitution relating to the body or authority in the State if he feels it desirable to do so for attaining the objectives of the Emergency

    Codes

    1. 1, 2, 4

    2. 1, 3, 4

    3. 2, 3, 4

    4. 1, 2, 3

    Answer: b

  3. If the States fail to carry out the directives of the Central Government with regard to exercise of their administrative powers

    1. the President can impose President's rule on the State and assume all the powers of the State Government

    2. the President can send reserve police to the State for the implementation of these directives

    3. the President can dispatch army for their implementation

    4. the President can direct the Governor to dismiss the State Council of Ministers

    Answer: d

  4. Which one of the following changes is not affected during the National Emergency?

    1. the President can issue directions to the State with regard to exercise of their executive powers

    2. certain discretionary powers of the President

    3. the Fundamental Rights of the Indian citizens can be suspended

    4. the distribution of revenue between the Union and the States can be modified

    Answer: b

  5. Which of the following steps can be taken by the President during the Financial Emergency?

    1. he can order the reduction of the salaries of the Supreme Court and High Court Judges

    2. he can suspend the Fundamental Rights of the Indian citizens

    3. he can order reduction of salaries and allowances of all Civil Servants

    4. he can direct the Union and State Governments to observe such canons of financial propriety as he deems desirable

    Codes

    1. 2, 3, 4

    2. 1, 3, 4

    3. 1, 2, 3

    4. 1, 2, 3, 4

    Answer: b

  6. A proclamation of national emergency automatically suspends

    1. All fundamental rights

    2. Right to freedom

    3. Right to Constitutional remedies

    4. No fundamental right

    Answer: b

  7. Which of the following Emergencies can be declared by the President on his own?

    1. Emergency on account of armed rebellion

    2. Financial Emergency

    3. President's Rule in a State

    Codes

    1. 1

    2. 3

    3. 1 2, 3

    4. None of the above

    Answer: d

  8. A national emergency remains in operation, with the approval of the Parliament, for

    1. A maximum period of three years

    2. A maximum period of one year

    3. A maximum period of six months

    4. An indefinite period

    Answer: c