Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 129 of 150)

  1. Consider the following statements (2005)

    1. Part IX of the Constitution of India contains provisions for Panchayats and was inserted by the Constitution (73rd Amendment) Act 1992.

    2. Part IX A of the Constitution of India contains provisions for municipalities and the Article 243 Q envisages two types of municipalities-a Municipal Council and a Municipal Corporation for every State.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 only

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: a

  2. A college student desires to get elected to the Municipal Council of his city. The validity of his nomination would depend on the important condition, among others, that (2000)

    1. He obtains permission from the Principal of his college

    2. He is a member of a political party

    3. His name figures in the voters'list

    4. He files a declaration owing allegiance of the Constitution of India

    Answer: c

  3. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below the lists: (2000)

    List-I (Local bodies) List-II (States as in, 1999)
    1. Zila Parishads at the sub-divisional level

    2. Mandal Praja Parishad

    3. Tribal Councils

    4. Absence of Village Panchayats

    1. Andhra Pradesh

    2. Assam

    3. Mizoram

    4. Meghalaya

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: a

  4. instill into the vast millions of workers, men and women, who actually do the job, a sense of partnership and of cooperative performance-The above passage relates to (2000)

    1. Planned Development

    2. Community Development

    3. Panchayati Raj System

    4. Integrated Development Programme

    Answer: b

  5. In the new Panchayati Raj Bill enacted in 1993, there are several fresh provisions deviating from the past. Which one of the following is not such provision (1999)?

    1. A number of added responsibilities in the area of agriculture, rural development, primary education and social forestry among others

    2. Elections being made mandatory for all posts at the time they are due

    3. A statutory representation for women in the panchayats, upto a third of the strength

    4. Regular remuneration to the Panchayat members, so as to ensure their punctuality and accountability

    Answer: d

  6. Panchayati Raj was first introduced in India in October, 1959 in (1998)

    1. Rajasthan

    2. Tamil Nadu

    3. Kerala

    4. Karnataka

    Answer: a

  7. What is the system of governance in the Panchayati Raj set up (1996)?

    1. Single tier structure of local self government at the village level

    2. Two tier system of local self government at the village and block levels

    3. Three tier structure of local self government at the village, block and district levels

    4. Four tier system of local self government at the village, block, district and state levels

    Answer: c

  8. Which one of the following is incorrect in respect of local government in India (1995).

    1. According to the Indian Constitution, local government is not an independent tier in the federal system

    2. 30% of the seats in local bodies are reserved for women

    3. Local government finances are to be provided by a Commission

    4. Elections to local bodies are to be determined by a Commission

    Answer: a

  9. In which respect have the Centre-State relations been specifically termed as ‘municipal relations’ (1994)?

    1. Centre's control of the State in the legislative sphere

    2. Centre's control of the State in financial matters

    3. Centre's control of the State in the administrative sector

    4. Centre's control of the State in the planning process

    Answer: d

  10. The abolition of the IAS and the IPS has been recommended by

    1. Dhebar Commission

    2. Kalekar Commission

    3. Kher Commission

    4. Rajamannar Commission

    Answer: d