Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 132 of 150)

  1. Who among the following has the responsibility of the registration of voters?

    1. Individual voters

    2. Government

    3. Election Commission

    4. Corporations

    Answer: c

  2. Democracy exists in India. Without people's participation and cooperation, democracy will fail. This implies that

    1. Government should compel people to participate and cooperate with it

    2. People form the Government

    3. People should participate and cooperate with the Government

    4. India should opt for the Presidential system

    Answer: c

  3. Which of the following is/are not the functions of the Election Commission of India?

    1. Conduct of election for the posts of the Speaker and the Deputy Speaker, Lok Sabha and the Deputy Chairman, Rajya Sabha

    2. Conduct of election to the State Legislative Assemblies

    3. Deciding on all doubts and disputes arising out of elections

    Select the correct answer from the codes given below:

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 1 and 3

    3. 2 and 3

    4. 2 only

    Answer: b

  4. If in an election to a State Legislative Assembly the candidate who is declared elected loses his deposit, it means that

    1. the polling was very poor

    2. the election was for a multi-member constituency

    3. the elected candidate's victory over his nearest rival was very marginal

    4. a very large number of candidates contested the election.

    Answer: d

  5. Which of the following electoral systems have not been adopted for various elections in India?

    1. System of direct election on the basis of adult suffrage

    2. System of proportional representation by means of a single transferable vote

    3. List system of proportional representation

    4. Cumulative system of indirect elections

    Select the correct answer from the codes given below:

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 1 and 3

    3. 2, 3and4

    4. 3and4

    Answer: d

  6. Proportional representation is NOT necessary in a country where

    1. there are no reserved constituencies

    2. a two party system has developed

    3. the first-past-post-system prevails

    4. there is fusion of Presidential and Parliamentary forms of government

    Answer: b

  7. Which of the following statements about the Election Commission is/are correct?

    1. According to a judgment of the Supreme Court, the members of the Election Commission have equal powers with the Chief Election Commissioner

    2. The Chief Election Commissioner has overriding authority in the Election Commission

    3. The members of the Election Commission are appointed by the Parliament

    4. Only those persons who are eligible for appointment as judge of a High Court can be appointed as members of the Election Commission or as Chief Election Commissioner.

    Codes:

    1. 1, 3 and 4

    2. 2, 3 and 4

    3. 1 only

    4. 1 and 4

    Answer: c

  8. Which of the following does fall within the purview of the Election Commission?

    1. election of the Prime Minister

    2. recognition of political parties

    3. conduct of election of the President

    4. assignment of election symbols to political parties

    Codes:

    1. 1, 2, 3 and 4

    2. 2, 3 and 4

    3. 3 and 4

    4. 3 only

    Answer: b

  9. Which of the following categories of persons are entitled to exercise his vote through postal ballot?

    1. members of foreign services posted abroad

    2. members of the armed forces

    3. civil servants on election duty

    4. Indian nationals settled abroad

    Codes:

    1. 2 and 3

    2. 1, 2 and 3

    3. 1, 2, 3 and 4

    4. 1 and 3

    Answer: b

  10. Consider the following statements regarding booth capturing in an election:

    1. It has been defined in the Constitution of India through an amendment

    2. It includes the seizure of and taking possession of polling booths to prevent the orderly conduct of elections

    3. It is also committed when any elector is threatened and prevented from going to the polling station to cast his vote.

    4. It has been declared a cognizable offence punishable by imprisonment.

    Codes:

    1. 2, 3 and 4 are correct

    2. 1, 2 and 3 are correct

    3. 2 and 3 are correct

    4. 1, 2, 3 and 4 are correct

    Answer: a

  11. Consider the following activities indulged in by a candidate during the election campaign:

    1. giving gifts to voters to induce them to vote

    2. appealing for votes on the grounds of caste or religion

    3. false character assassination of other candidates

    4. propagation and glorification of Sati Of the above, the ones that constitute corrupt practices are Codes:

      1. 1, 2 and 4

      2. 1, 2, 3 and 4

      3. 1, 2 and 3

      4. 1 and 3

    Answer: c

  12. In terms of the election laws in India, electioneering ceases in a constituency at least

    1. 12 hours before the commencement of polling

    2. 24 hours before the commencement of polling

    3. 36 hours before the commencement of the polling

    4. 48 hours before the closing hour of polling

    Answer: d

  13. Proportional representation is NOT necessary in a country where

    1. there are no reserved constituencies

    2. a two party system has developed

    3. the first past post system prevails

    4. there is fusion of Presidential and Parliamentary forms of government

    Answer: b

  14. In which chapter of Indian Constitution the provisions of elections have been dealt?

    1. Chapter XIV

    2. Chapter XV

    3. Chapter XVII

    4. Chapter XVIII

    Answer: b

  15. Which Article of Indian Constitution talks about adults suffrage?

    1. Article 323

    2. Article 326

    3. Article 327

    4. Article 323

    Answer: b

  16. Who among the following had not been the Chief Election of India?

    1. KVK Sundaram

    2. T Swaminathan

    3. RK Trivedi

    4. RS Verma

    Answer: d