Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 140 of 150)

  1. Which one of the following Articles of the Constitution of India says that the executive power of every State shall be so exercised as not to impede or prejudice the exercise of the executive power of the Union (2004)?

    1. Article 257

    2. Article 258

    3. Article 355

    4. Article 356

    Answer: a

  2. Which one of the following Articles of the Indian Constitution provides that ‘It shall be the duty of the Union to protect every State against external aggression and internal disturbance’ (2003)?

    1. Article 215

    2. Article 275

    3. Article 325

    4. Article 355

    Answer: d

  3. Which one of the following authorities recommends the principles governing the grants-in-aid of the revenues to the states out of the Consolidated Fund of India (2002)?

    1. Finance Commission

    2. Inter-State Council

    3. Union Ministry of Finance

    4. Public Accounts Committee

    Answer: c

  4. The Parliament can make any law for the whole or any part of India for implementing International treaties (2000)

    1. With the consent of all the States

    2. With the consent of the majority of States

    3. With the consent of the States concerned

    4. Without the consent of any States

    Answer: d

  5. Which of the following taxes is/are levied by the Union and collected and appropriated by the States (1994)?

    1. Stamp Duties

    2. Passenger and goods tax

    3. Estate Duty

    4. Taxes on Newspapers

    Answer: a

  6. In which respect have the Centre-State relations been specifically termed as ‘municipal relations’ (1994)?

    1. Centre's control of the State in the legislative sphere

    2. Centre's control of the State in financial matters

    3. Centre's control of the State in the administrative sector

    4. Centre's control of the State in the planning process

    Answer: d

  7. Which one of the following determines that the Indian Constitution is federal (1994)?

    1. A written and rigid Constitution

    2. An independent Judiciary

    3. Vesting of residuary power with the Centre

    4. Distribution of powers between the Centre and the States

    Answer: d

  8. Which one of the following is in the Concurrent List in the Constitution of India (1993)?

    1. Population control and Family Planning

    2. Public Health and Sanitation

    3. Capitation taxes

    4. Cardington

    Answer: a