Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 141 of 150)

  1. The special status of the State of Jammu and Kashmir

    1. does not prevent the President from exercising his right to suspend the Constitutional machinery of the State on the ground that the State Government has failed to carry out directions of the Union Government

    2. prevents the Union Government from making any alteration in the name and boundaries of the State

    3. does not prevent the Union Government from making changes in the name and boundaries of the State

    4. does not prevent the Union Government from making any international agreement affecting the State without taking the consent of the State Legislature

    Answer: b

  2. The Zonal Councils which aim at ensuring co-operation amongst various States are

    1. created by the States Reorganization Act 1956

    2. provided in the Constitution

    3. created by the Forty-Second Amendment during the Emergency

    4. None of the above

    Answer: a

  3. When does the State law have precedence over Central law on the Concurrent subject?

    1. If the Supreme Court so advises

    2. If the State law was passed earlier

    3. If the law passed by the State was approved by the President before enactment of law on the same subject by the Parliament

    4. In no case

    Answer: c

  4. The Parliament can make a law on a subject in the State List when

    1. A Proclamation of Emergency is in force

    2. Two or more States make a request to the Parliament to make a law on a subject

    3. Rajya Sabha passes a resolution that such subjects have acquired national importance

    Codes:

    1. 1 2

    2. 2 3

    3. 1 and 3

    4. 1 2, 3

    Answer: d

  5. Match the following:

    List-I List-II
    1. Public Interest Litigation

    2. Distribution of powers

    3. Article 268 − 281

    4. Article 280

    1. No plaintiffs no Defendants

    2. Distribution of revenue

    3. Finance Commission

    4. Federal feature

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  6. The Central Government can legislate on a subject in the State List, if

    1. the Supreme Court grants necessary authority to the Parliament

    2. the President issues an ordinance to this effect on the plea of national interest

    3. the Rajya Sabha passes a resolution by two-thirds majority declaring that particular subject in the State List to be of national importance

    4. the Parliament passes a resolution declaring that it is essential to do so in national interest

    Answer: c

  7. If the States fail to carry out the directives of the Central Government with regard to exercise of their administrative powers

    1. the President can impose President's rule on the State and assume all the powers of the State Government

    2. the President can send reserve police to the State for the implementation of these directives

    3. the President can dispatch army for their implementation

    4. the President can direct the Governor to dismiss the State Council of Ministers

    Answer: d

  8. Which one of the following features of the Indian Federalism has been correctly listed?

    1. it divides the powers between the Centre and the States

    2. it provides for an independent judiciary

    3. it provides equal representation to the States in the Rajya Sabha

    4. it has a written constitution

    Codes:

    1. 1 2, 4

    2. 2 3, 4

    3. 1 2, 3

    4. 1 2, 3, 4

    Answer: a

  9. The India Constitution is unitary in spirit because

    1. Parliament can make laws for the states under some circumstances

    2. All India Services are provided for

    3. Only the Union Parliament has the power to propose amendment in the Constitution

    4. All of these are true

    Answer: d

  10. The Union Legislature cannot legislate on a subject in the State List unless

    1. The President calls upon it to do so

    2. The Rajya Sabha passes a resolution that it is necessary in national interest to do so

    3. The Speaker certifies that it is necessary

    4. There is a national emergency

    Answer: b

  11. Which of the following is/are extra-constitutional and extra-legal device (s) for securing cooperation and coordination between the States in India?

    1. The National Development Council

    2. The Governor's Conference

    3. Zonal Councils

    4. The Inter-State Council Codes:

      1. 1 2

      2. 1 2, 3

      3. 1 2, 4

      4. 2

    Answer: b

  12. Which of the following have been correctly listed as an All India Service?

    1. Indian Police Service

    2. Indian Administrative Service

    3. Indian Foreign Service

    4. Indian Forest Service Codes:

    Codes:

    1. 1 2, 3

    2. 1 2, 4

    3. 1 4

    4. 1 2, 3, 4

    Answer: b

  13. The main objective of the Zonal Councils is/are to ensure

    1. greater cooperation amongst States in the field of planning and other matters of national importance

    2. that the laws passed by various States do not conflict with each other

    3. better utilization of the limited resources of the States

    Codes:

    1. 1 2, 3

    2. 1 3

    3. 1 2

    4. I

    Answer: d

  14. Which among the following factors are responsible for increasing control of the Centre over the States in India?

    1. lack of strong leadership in the States

    2. enforcement of party discipline

    3. economic dependence of the States on the Centre

    4. emergence of regional parties

    Choose the correct answer from the codes given below:

    1. 1 2, 3

    2. 1 3

    3. 1 2

    4. 3

    Answer: a

  15. The Constitution has vested the ‘residuary powers’ with the Centre. But the final authority to decide whether a matter falls under residuary powers or not rests with

    1. the Parliament

    2. the President

    3. the Rajya Sabha

    4. the Supreme Court

    Answer: d

  16. The Parliament can legislate on any subject in the State List

    1. if the Rajya Sabha declares by a two-third majority resolution that it is expedient to do so in national interest

    2. for the implementation of international treaties or agreements

    3. if two or more states make a request to Parliament to do so.

    4. when Art 356 is imposed in the State

    Codes:

    1. 1 2, 3

    2. 1 3, 4

    3. 1 2, 4

    4. 1 2, 3, 4

    Answer: d