Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 142 of 150)

  1. Which of the following are among the provisions of the Act of 1858?

    1. The administration of India and the Indian Territories was transferred to the Crown.

    2. The East India Company was abolished.

    3. The Governor-General of India was to be known as the Viceroy of India and a Secretary of State for India was also appointed.

    4. The administrative power of India was to be shared between the East India Company and the Crown of England. Codes:

      1. 1, 3 and 4

      2. 1, 2 and 3

      3. 2, 3 and 4

      4. All the above

    Answer: b

  2. Match the following:

    List-I List-II
    1. Lord Mountbatten

    2. Dr. Rajendra Prasad

    3. Dr. B R Ambedkar

    4. Pandit J L Nehru

    1. Chairman of the Drafting Committee

    2. First Prime Minister of India

    3. Member of the Constituent Assembly

    4. Last British Governor-General

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: c

  3. Which of the following provisions were made in the Charter Act of 1833?

    1. The commercial functions of the East

    2. India Company came to an end and now it had only political functions. Government services in India were thrown open to all Indians.

    3. The designation of the Governor-General of Bengal was changed as the Governor-General of British India.

    4. An Indian was to be appointed as a Law Member in the Governor-General's Council.

    Answer: a

  4. The words “Satyameva Jayate,” inscribed below the National Emblem, are taken from

    1. Jataka

    2. Mundaka Upanishad

    3. Mahabharata

    4. Puranas

    Answer: b

  5. Who among the following were the members of the Drafting Committee of the Constitution?

    1. K M Munshi

    2. Jawahar Lai Nehru

    3. Alladi Krishnaswami

    4. SardarPatel

    Which is correct?

    1. 1, 3 and 4

    2. 1 and 4

    3. 1, 3

    4. 2, 3 and 4

    Answer: c

  6. Which of the following match are not correct?

    1. Government of India Act, 1919-Dyarchy

    2. Government of India Act, 1935-Provincial autonomy

    3. Minto-Morley Reforms-Separate Electorate

    4. Mountbatten Plan-Constituent assembly

    5. Cabinet Mission Plan, 1946-Partition of India

    Codes:

    1. 4 and 5

    2. 1 and 4

    3. 1 and 5

    4. 2 and 3

    Answer: a

  7. Match the following features of the Indian Constitution and their sources from which they have been incorporated.

    List-I List-II
    1. Bill of Rights and Judicial Review

    2. Parliamentary system of democracy

    3. Directive Principles

    4. Residuary powers with the Centre

    1. England

    2. Ireland

    3. USA

    4. Canada

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: d

  8. The nationalist demand for a Constituent Assembly was for the first time conceded by the British Government, though indirectly and with reservations in the

    1. Cripps proposals

    2. August Offer

    3. Cabinet Mission Plan

    4. Act of 1935

    Answer: b

  9. The Constituent Assembly that finally framed India's Constitution was set up

    1. Under the Indian Independence Act

    2. Under the Government of India Act, 1935

    3. Under the Cabinet Mission Plan, 1946

    4. By the Queen's Proclamation

    Answer: c

  10. The members of the Constituent Assembly were

    1. directly elected by the people

    2. all nominated by the Indian National Congress and the Muslim League

    3. indirectly elected by the Provincial Assemblies

    4. all nominated by the British Government

    Answer: c

  11. Who was the head of the Drafting Committee of the Constitution?

    1. Sachchidanand Sinha

    2. BN Rao

    3. Jawaharlal Nehru

    4. BR Ambedkar

    Answer: d

  12. The Constituent Assembly arrived at decisions on the various provisions of the Constitution

    1. by a majority vote

    2. by a two-thirds majority

    3. by consensus

    Answer: c

  13. Who is considered to be the architect of the Indian Constitution?

    1. BR Ambedkar

    2. Jawaharlal Nehru

    3. Rajendra Prasad

    4. BN Rao

    Answer: a