Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 143 of 150)

  1. The British Indian membership of Constituent Assembly did not include

    1. Communists

    2. Krishak Praja Samaj

    3. SC Federation

    4. Indian States

    Answer: d

  2. Which of the following items is wrongly matched?

    1. December 9, 1947-Constituent Assembly's first meeting

    2. November 26, 1949-the people of India adopted, enacted and gave to themselves the Constitution

    3. January 24, 1950-the Constitution was finally signed by the members of the Constituent Assembly

    4. January 26, 1950-the date of commencement of the Constitution

    Answer: a

  3. The Constitutional Adviser to the Constituent Assembly was

    1. Sachchidanand Sinha

    2. BN Rao

    3. Gopalaswamy

    4. HN Kunzru

    Answer: b

  4. Which of the following features does the Indian Constitution borrow from the Weimar Constitution of Germany?

    1. The idea of a federation with a strong centre

    2. The method of presidential elections

    3. The Emergency powers

    4. Provisions concerning the suspension of fundamental rights during National Emergency v

    Answer: d

  5. The Drafting Committee of the Constitution did not have as its member

    1. K M Munshi

    2. N G Ayyangar

    3. A Krishnaswami

    4. Sardar Patel

    Answer: d

  6. To produce the Constitution the Constituent Assembly took

    1. 2 years 11 months and 18 days

    2. 3 years 10 months and 10 days

    3. 4 years 11 months and 11 days

    4. 5 years 5 months and 5 days

    Answer: a

  7. Which of the following features and their source is wrongly matched?

    1. Judicial review-British practice

    2. Concurrent List-Australian Constitution

    3. Directive Principles-Irish Constitution

    4. Fundamental Rights-US Constitution

    Answer: a

  8. Which Constitution has inspired the Indian concepts of Rule of law, Parliamentary system and law-making procedure?

    1. US Constitution

    2. British Constitution

    3. Canadian Constitution

    4. All the above

    Answer: b

  9. The Constitution is declared to have been adopted and enacted by the

    1. Constituent Assembly

    2. People of India

    3. Indian Parliament

    4. British Parliament

    Answer: b

  10. Regarding India's Constitution we may say it is

    1. More rigid than flexible

    2. Very rigid

    3. More flexible than rigid

    4. Very flexible

    Answer: c

  11. India has been described by the Constitution as:

    1. A Federation of Sates

    2. Quasi-federal

    3. A Union of States

    4. None of these

    Answer: c

  12. In which of the following points is the Indian Constitution similar to that of USA?

    1. Rule of Law

    2. Fundamental Rights

    3. DPSP

    4. Rigid Constitution

    Answer: b

  13. The Constitution of India was adopted and came into force on

    1. November 26, 1949/January 26, 1950

    2. August 15, 1947/November26, 1950

    3. January 26, 1949/November 26, 1950

    4. November 26, 1948/Janaury 26, 1950

    Answer: a

  14. The Constituent Assembly met for the first time on

    1. December 9, 1946

    2. December 9, 1947

    3. December 9, 1948

    4. December 9, 1949

    Answer: a