Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 146 of 150)

  1. The Marxist principle accepted by the Fabian Socialists is:

    1. The dictatorship of the proletariat

    2. The principle of class struggle

    3. The establishment of classless society

    4. The establishment of state ownership of the means of production and distribution

    Answer: d

  2. An uncriticised individualism is always in danger of transformation into an uncritical collectivism. Who among the following thinkers held this view?

    1. Herbert Spencer

    2. J S Mill

    3. Bernard Bosanquet

    4. F. H. Bradley

    Answer: b

  3. Which one of the following has been described as the intellectual child of English Fabianism and French Syndicalism?

    1. Collectivism

    2. Liberalism

    3. Guild Socialism

    4. None of the above

    Answer: c

  4. Which one of the following types of representations is accepted by Guild Socialism as necessary?

    1. Territorial representation

    2. Functional representation

    3. Proportional representation

    4. Communal representation

    Answer: b

  5. Fascism is opposed to all of the following except:

    1. Democracy

    2. Pacifism

    3. Individual liberty

    4. Nationalism

    Answer: d

  6. Totalitarian state is the one which:

    1. Commands unquestioning obedience to the authority of the ruler

    2. Guarantees conditions in which the individual can realize his true self

    3. Claims to regulate every sphere of individual's life and activities

    4. Possesses a will of its own to promote a good life

    Answer: c

  7. Mussolini's concept of ‘Corporate State’ was designed to eliminate all conflicts between:

    1. Capital and Labour

    2. Capital and Government

    3. Labour Government

    4. People and Government

    Answer: a

  8. The distinguishing mark of totalitarianism is:

    1. Absolute power of the state

    2. Absence of representative institutions

    3. Lack of institutional checks and balances

    4. Autonomous power of state

    Answer: a

  9. Which of the following pairs are correctly matched?

      • Racism
      • Fascism
      • Communes
      • Utopian Socialism
      • Economic Parliament
      • Fabianism

    Which is correct

    1. 1, 2 and 3

    2. 1 and 2

    3. 2 and 3

    4. 1 and 3

    Answer: a

  10. The highest purpose of the Folkish state is the case for the preservation of those social primal elements which, supplying culture, create the beauty and dignity of a higher humanity. To which one of the following theories does this statement pertain?

    1. Fascism

    2. National Socialism

    3. Fundamentalism

    4. Apartheid

    Answer: a