Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 148 of 150)

  1. Match List-I (Functions of the State) with List-II (The school of thought which believes in such functions of the State) and select the correct answer using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Regulation and co-ordination of the activities of associations of society

    2. To maintain order and to enforce contracts

    3. To remove obstacles that comes in the way of moral life of the individual

    4. To promote greatest good of the greatest numbers.

    1. Idealism

    2. Utiiitarianism

    3. Pluralism

    4. Individualism

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  2. A division is made between the economic order and the political; the political is relegated to a lower place, in which it is a reflection of and a derivation from the economic, and within both orders a plural system of federalism is enthroned. This view refers to:

    1. Democratic socialism

    2. Guild socialism

    3. Syndicalism

    4. Marxism

    Answer: b

  3. Match List-I with List-II and select the correct answer:

    List-I (Theory of function of state) List-II (Thinkers)
    1. Marxian View

    2. Liberal View

    3. Fascist View

    4. Fabian View

    1. Herbert Spencer

    2. Rosa Luxemberg

    3. G B Shaw

    4. Giovanni Gentile

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: d

  4. In the Marxian Political discourse, ideology signifies:

    1. the universal principles of justice

    2. any system of ideas, beliefs, values and aspirations that inform a social system

    3. political ideals of the proletariat

    4. false consciousness

    Answer: d

  5. Which one of the following statements about present day liberalism is not correct?

    1. It is based on the principle of ‘possessive individualism’

    2. It accepts the idea of positive liberty

    3. It believes in the principles of welfare state

    4. It advocates the idea of distributive justice

    Answer: a

  6. Which one of the following statements is correct? Welfare state envisages

    1. a filly egalitarian society

    2. state ownership of the means of production

    3. abolition of private property

    4. a system which combines right to personal property with state intervention for social security and providing help to the needy and indigent

    Answer: d

  7. There are now four doctrines of liberalism. The correct order in which they appeared is:

    1. Mercantilism, Free Trade, Social Darwinism, Interventionism

    2. Mercantilism, Free Trade, Social Darwinism, Interventionism

    3. Free Trade, Mercantilism, Interventionism, Social Darwinism

    4. Free Trade, Mercantilism, Social Darwinism Interventionism

    Answer: a

  8. Which one of the following statements provides the best representation of Hayek's opposition to planning?

    1. A market gives just deserts and hence, is morally more acceptable than planning

    2. A market does not distribute according to any moral criterion and hence maintains a free society

    3. Planning is liable to be faulty

    4. Distribution through market is more efficient than distribution through planning

    Answer: d

  9. Early socialists who confused capitalism with industrialism and wanted to retain only agricultural labour included:

    1. Fourier and Cabet

    2. Fourier and Proudhon

    3. Proudhon, Fourier and Cabet

    4. Jefferson, Proudhon and Cabet

    Answer: d

  10. Which one of the following pairs is correctly matched?

      • Nazism
      • Italy
      • Guild
      • France Socialism
      • Fascism
      • Germany
      • Fabianism
      • Britain

    Answer: d