Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 149 of 150)

  1. In the process of modifications of MarxisM'after Marx, ‘Socialism in one country’ Vs. Permanent Revolution was the crux of the controversy between:

    1. Bakunin and Engels

    2. Engels and Lenin

    3. Lenin and Stalin

    4. Stalin and Trotsky

    Answer: d

  2. Who among the following pairs of thinkers are regarded as the founders of Scientific Socialism?

    1. Charles Fourier and Saint

    2. Sidney Webb and Beatrice Webb

    3. Marx and Engles

    4. R H Tawney and William Ebenstein

    Answer: c

  3. Consider the following political theorists:

    1. Bernstein

    2. Tawney

    3. Starchey

    4. Crossland

    Amount them, those who defended democratic socialism as their ideology and saw themselves as revising Marxism included:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1 and 4

    4. 2 and 3

    Answer: a

  4. Fascism views the states as

    1. a necessary evil

    2. a product and manifestation of the irreconcilability of classes antagonism

    3. an absolute power over the individuals

    4. a union of families and villages, having for its end, perfect and self sufficing life

    Answer: a

  5. War is to man what maternity is to women, according to:

    1. Mussolini

    2. Napoleon

    3. Matternick

    4. Bismarck

    Answer: a

  6. The myth of racial superiority is an outstanding feature of:

    1. Dictatorship

    2. Fascism

    3. Nazism

    4. Totalitarianism

    Answer: c

  7. Everything within the state, nothing outside the state, nothing above The state. This tenet has been propounded by:

    1. socialism

    2. communism

    3. liberalism

    4. totalitarianism

    Answer: d

  8. In the statements, In its attitude towards the State ‘X’ is a halfway house between Syndicalism and Collectivism, ‘X’ stands for:

    1. democratic socialism

    2. fabian socialism

    3. guild socialism

    4. liberalism

    Answer: c

  9. Match list-I (Name) with List-II (Political Philosophy) and select the correct answer:

    List-I List-II
    1. Herbert Spencer

    2. H J Laski

    3. G D H Cole

    4. T H Green

    1. Guild Socialism

    2. Individualism

    3. Anarchism

    4. Pluralism

    5. Idealism

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 5
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 5
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 5

    Answer: b

  10. Which one of the following does not pertain to Marxism?

    1. Surplus Value

    2. Materialist Interpretation of History

    3. Laissez faire

    4. Class struggle

    Answer: c