Competitive Exams: Political Science MCQs (Practice-Test 99 of 150)

  1. The idea of the Union giving directions to the States was adopted by the makers of the Indian Constitution from

    1. The Government of India Act, 1935

    2. The US Constitution

    3. The Soviet Constitution

    4. The Australian Constitution

    Answer: a

  2. What is the implication of the union government giving “Special status” to state?

    1. Subsequently large percentage of the central assistance will be in the form of grants-in-aid

    2. Current account budgetary deficit will be bridged by the union government

    3. The extent of loan as a percentage of total assistance will be higher

    4. The union government bears the entire expenditure of the state during the period of “Special status”

    Answer: a

  3. The concept of sustainable development was popularised by Brundtland Report and the Report of the World Commission on Environment and Development in

    1. 1991

    2. 1992

    3. 1993

    4. 1995

    Answer: b

  4. Which one of the following is not the feature of French Constitution of 1958?

    1. Adoption of Declaration of Rights of 1789

    2. Favouring strong Presidency

    3. Limited powers of Parliament

    4. Unicameral legislature

    Answer: d

  5. Match List I (Development Approach) with List II (Features) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I (Development Approach) List-II (Features)
    1. Blue print approach

    2. Learning process

    3. Production centred

    4. People centred

    1. Utilisation of capital resources over human resources

    2. Cybernetic process approach with latitude for change according to needs

    3. Planning in approach advance for development

    4. Individual as an approach actor who defines the goal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

  6. “Crisis of distribution” referred to in the context of poverty alleviation indicates

    1. Problem of distribution of fruits of development

    2. Improper distribution of spoils of power

    3. Inadequate resources to meet the needs of the country

    4. Injudicious distribution of financial aid to the poor

    Answer: a

  7. Which one of the following is NOT suggested by the Sarkaria Commission on the selection of Governor?

    1. That a politician from the ruling party at the Centre is not appointed

    2. That a detached figure not too intimately connected with the local politics of the state is not appointed

    3. That consultation with the Chief Minister regarding appointment of a Governor be mandatory

    4. That Governor remains a mere figure head and should not function as an agent or representative of the centre

    Answer: b

  8. Article 30 of the Indian Constitution deals with the

    1. Freedom of conscience

    2. Right to propagate religion

    3. Right of minorities to establish and manage educational institutions

    4. Cultural and educational rights of the majority community

    Answer: c

  9. In Indian Constitution, the power to issue a writ of “Habeas Corpus” is vested only in

    1. The Supreme Court

    2. The High Courts

    3. The Subordinate Courts

    4. The Supreme Court and the High Courts

    Answer: d

  10. Which one of the following is NOT an input function of political system?

    1. Political communication

    2. Political recruitment

    3. Interest articulation

    4. Rule adjudication

    Answer: d

  11. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?

      • Aristotle
      • State is a magnified individual
      • Hegel
      • State is a march of God on earth
      • Marx
      • Modern state is an instrument of class exploitation
      • Gandhi
      • State represents violence in concentrated form

    Answer: a

  12. Under which Article of the Indian Constitution has the state been empowered to protect and improve the environment, forests and wildlife?

    1. Article 43A

    2. Article 48A

    3. Article 44

    4. Article 46

    Answer: b

  13. Identify the two among these who sought to define underdevelopment in terms of neocolonial dependency mode:

    1. A. G. Frank

    2. Celso Furtado

    3. E. W. Weidner

    4. Gunnar Myrdal

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 and 2

    2. 1 and 3

    3. 2 and 3

    4. 1 and 4

    Answer: a

  14. “With the causes of exploitation of class by class removed, with the abolition of classes, the State will, therefore, inevitably wither away” To which theory of the origin of State is the above statement applicable?

    1. Divine right theory

    2. Social contract theory

    3. Evolutionary theory

    4. Marxist theory

    Answer: d

  15. Pluralists believe that

    1. State is morally superior to all associations

    2. Power of the State is absolute, internally and externally

    3. State is also one of the associations of society

    4. Society and State are coeval and co-extensive

    Answer: c